Met de komst van Xbox en GameCube werd geruime tijd gedacht dat de verkopen van Playstation 2 drastisch zouden dalen. De grafische kwaliteiten van de console waren immers niet zo krachtig als in de demo's werd getoond van andere consoles, een bewering die in veel gevallen nog steeds opgaat.

Toch weet Playstation 2 nog enorm goed te verkopen dankzij de grote hoeveelheid van beschikbare games. Ook de kwaliteit van line-up zorgt voor een goed imago van de console met titels als Grand Theft Auto 3 en Gran Turrismo 3. Sony probeert dan ook met alle macht deze exclusieve licensies te behouden.

StrategyAnalytics komt met een rapport waarin de voorspelling te lezen is dat Sony tegen het einde van dit jaar een marktaandeel van 72% zal hebben in de markt van console-platformen. Dat zou betekenen dat er van PS2 totaal 50 miljoen exemplaren zijn verkocht, van de Xbox 8,2 en van Nintendo 10,8.The research highlights the domination of the Sony system. By the end of this year, 72 percent of global cumulative shipments will be PS2 systems, compared to 16 percent GameCube and 12 percent XBox. De analyze is na te lezen op de site van StrategyAnalystics.