De Stanford Universiteit voor Medicijnen heeft ontdekt waarom de heren vaker verslaafd raken aan een game. Volgens hun studie wordt het gedeelte in het brein dat het gevoel van beloning geeft veel meer bij mannen geactiveerd tijdens het gamen dan bij vrouwen.

Allan Reiss van de Universiteit: "Deze verschillen tussen het geslacht helpen ons te begrijpen waarom mannen over het algemeen meer zin hebben in het spelen van games en er dan ook nog eens verslaafd aan raken." Het onderzoek werd online gepubliceerd in het Journal of Psychiatric Research.

De Universiteit ontwikkelde een game waar een verticale lijn door het scherm loopt. Aan de rechterkant van het scherm liggen tien ballen die naar de linkerkant van het scherm bewegen. Elke keer als een bal aangeklikt wordt, verdwijnt het van het scherm. Als de bal de lijn in het midden raakt, verschuift de lijn en krijgt de speler een kleiner oppervlak. Hoe dichter de ballen bij de lijn zijn en vervolgens aangeklikt worden, hoe meer ruimte men krijgt. Elf jonge mannen en elf jonge vrouwen speelden deze game terwijl ze in de gaten werden gehouden door een fMRI machine. Hiermee kon men de breinactiviteit meten.

De mannen eindigden met de meeste ruimte op het scherm, terwijl ze wel evenveel ballen hadden aangeklikt als de vrouwen. Dit omdat ze zich indentificeren met de ballen, terwijl vrouwen probeerden zo functioneel mogelijk te werk te gaan. Onderzoekers zagen dat het gedeelte in de hersenen dat beloning en verslaving enorm aan het werk werd gezet bij de mannen. Bij vrouwen ook, maar dan in mindere mate. Dit onderzoek suggereert dat mannen zich afhankelijker voelen van het winnen in een game en dus ook eerder verslavende symptonen gaan tonen.