Manhunt 2 te gewelddadig voor het Verenigd Koninkrijk* | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

De British Board of Film Cla ification (BBFC) heeft besloten om Manhunt 2 geen leeftijdswaardering mee te geven omdat het spel te gewelddadig en sadistisch zou zijn. Dit betekent dat het spel in het Verenigd Koninkrijk niet op een legale manier verkrijgbaar zal zijn. De BBFC heeft zowel de Playstation 2 als de Nintendo Wii-versie van Manhunt 2 beoordeeld.

David Cooke van de BBFC zegt dat men Manhunt 2 niet zomaar heeft verboden. "Een game weigeren is een zeer ingrijpende actie die we niet zomaar even ondernemen. Als het mogelijk is het spel met enkele aanpa ingen aan de richtlijnen te laten voldoen, dan nemen we dat in overweging. In het geval van Manhunt 2 was dat echter niet mogelijk."

Het geweld in Manhunt 2 zou namelijk een stapje erger zijn dan in andere gewelddadige games. "Manhunt 2 onderscheidt zich van andere recente videogames door zijn akelige, meedogenloze toon in een context waarin brute moorden constant aangemoedigd worden. Dit zonder enige vorm van verlichting of afstandelijkheid. Er zit een constante sadistische lading over de manier waarop deze moorden begaan en aangemoedigd worden in het spel.", vervolgt Cooke.

 

Het originele Manhunt kreeg in 2003 van de BBFC nog een cla ificatie voor 18 jaar en ouder. Dit keer liggen de zaken echter net iets anders. Zo zouden er naast het moorden nauwelijks andere zaken in het spel zitten die voor plezier zorgen bij de gamer en is de context van het verhaal anders. Ook vond die cla ificatie plaats voor een onderzoek dat de BBFC onlangs gedaan heeft, waarmee meer inzicht werd verschaft in gewelddadige games. Manhunt zat in zijn tijd al aan de grens van wat de BBFC acceptabel achtte.

"Tegen deze achtergrond vindt de BBFC dat het certificeren van Manhunt 2 te veel risico met zich mee brengt voor zowel volwa enen als minderjarigen. De beschikibaarheid van het spel, zelfs wanneer het alleen voor volwa enen beschikbaar zou zijn, zou onacceptabel zijn voor de samenleving."

De PEGI en de ESRB, die respectievelijk de leeftijdsbeoordelingen voor Europa en de Verenigde Staten doen, hebben Manhunt 2 nog niet gekwalificeerd. De PEGI is, in tegenstelling tot de BBFC, niet in staat games direct te verbieden. Bij de PEGI gaat het alleen een leeftijdsadvies dat door de gameproducenten zelf bepaald wordt. Het is dus niet waarschijnlijk dat het spel in Nederland eenzelfde lot beschoren zal zijn.

Update: Inmiddels is bekend geworden dat Manhunt 2 ook in Ierland niet in de winkels zal verschijnen. De Irish Film Censor's Office (IFCO) zegt onder ander dat "de hoeveelheid extreem, nietsontziend geweld onacceptabel is".Update 2: De ELSPA, de organisatie die de Engelse gamesindustrie vertegenwoordigt, heeft aangegeven het oordeel van de BBFC aantoont dat het waardering ysteem in het Verenigd Koninkrijk goed werkt.
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou