Een 20-jarige Amerikaan wordt beschuldigd van het dreigen tot verkrachting en stalken van twee meisjes van 15 en 16 jaar die hij heeft leren kennen via online potjes Halo. Of het hier om Halo 2 of 3 gaat, is niet bekend.

Jushua R. Stetar, die zichzelf beschrijft als een conservatief Christelijk persoon die docent wilde worden, reed volgens de beschuldigingen veertig uur door heel het land om de twee meiden te verkrachten. Daarvoor had hij honderden berichten naar de oudste van het tweetal gestuurd. Vorige week stuurde hij naar de jongste: "Zeg maar tegen de politie dat ik jou en je zus kom verkrachten."

Stetar nam tijdens het spelen van Halo constant contact op met het 15-jarige meisje via de microfoon. Hij verzond pakketjes en bloemen naar de oudere zus en was vorig jaar oktober al eens naar haar huis gevlogen om haar daar te stalken. Zijn Myspace-pagina staat vol met berichten uit de Bijbel, zoals "hoe kan ik zeker weten dat ik naar de hemel ga? Eerst moet je accepteren dat je een zondaar bent."

De moeder nam het telefoonnummer van het oudere meisje in beslag toen ze achter de berichten kwam, maar Stetar wist toch weer achter het nieuwe nummer te komen. Afgelopen vrijdag had hij na een rit door Amerika het huis van het meisje bereikt en verzond hij het bericht dat hij voor haar huis stond. Zes minuten daarna dreigte hij via een bericht haar te verkrachten. De ouders van het meisje zagen hem in zijn auto zitten en riepen de hulp in van de politie. Op dit moment is hij vrij na het betalen van de borg van 10.000 euro en wacht hij thuis tot het onderzoek vordert en een rechtzaak van start gaat. Hij maakt kans op maximaal vijf jaar cel.

Frapant is dat Halo vaak genoemd wordt in nieuwsberichten. Halo 2 en 3 hebben inderdaad middelen om te communiceren, maar dat kan in principe via verschillende en veel makkelijkere wegen. De Bijbel kan net zo goed als zondebok worden aangewezen en dat zou net zo nutteloos zijn. Immers, de persoon in kwestie pleegt de misdaden en niet een spel of een boek.