Onlangs kwam een van de grootste plagiaatschandalen uit de gamesindustrie aan het licht. De adventuregame Limbo of the Lost, een spel dat gewoon in de winkels verkrijgbaar is, gebruikte achtergronden afkomstig uit onder andere The Elder Scrolls IV: Oblivion, Painkiller, Unreal Tournament 3 en Thief: Deadly Shadows. De uitgever van het spel haalde Limbo of the Lost onmiddellijk terug uit de winkels, maar van de ontwikkelaar zelf ontbrak vooralsnog commentaar.

Vandaag heeft Majestic Studios, het Britse team achter het spel, eindelijk zijn mond open getrokken. In plaats van een uitgebreide boetedoening, ontkent het drie man sterke ontwikkelteam enige weet te hebben van het plagiaat. "Wees er zeker van dat we het ongeoorloofd gebruik van materiaal waar een copyright op berust geenszins goedkeuren. Als we er eerder op waren geattendeerd, dan zouden we uiteraard de ontwikkeling hebben gestaakt en dit hebben gecorrigeerd voor het spel te publiceren."

Links: Limbo of the Lost, Rechts: The Elder Scrolls IV: Oblivion. Toeval? Ben je mal!

Limbo of the Lost begon nog als het succesverhaal van drie vrienden die in de kroeg besloten om zelf een game te maken. De lokale krant Kent Messenger berichte hierover. Al in de jaren negentig besloot men het spel voor de Amiga te ontwikkelen en had men zelfs een prototype klaar, maar het spel kwam een tijdje in limbo om begin deze eeuw opnieuw in volle productie te gaan. "Met ons drieën hebben we het hele spel geresearch, geschreven, ontworpen, geanimeerd, gescript en ontwikkeld vanuit ons eigen huis", vertelden de drie mannen tegenover Kent Messenger. Hoe ironisch.

De drie mannen achter Limbo of the Lost