Nieuws
Nintendo Switch Lite

Maker van inkoopbot reageert op Nintendo Switch-tekorten

De 16-jarige maker (en zijn ouders) aan het woord

Geschreven door Jolien Mauritsz op
Bird Bot, de inkoopsoftware die deels verantwoordelijk is voor de Nintendo Switch-tekorten in de Verenigde Staten, heeft gereageerd op de ophef. Hij heeft een interview gegeven met The Washington Post.

De maker reageerde op een artikel van Motherboard dat eerder verscheen. In dat artikel kwam er aan het licht dat een aantal bots deels verantwoordelijk zijn voor de grote Nintendo Switch-tekorten in de Verenigde Staten. Bird Bot is daar één van de grootste van. Toen dit nieuws naar voren kwam, kreeg de maker een grote laag kritiek over zich heen. Nu heeft hij in een interview met The Washington Post aangegevenachter zijn creatie te staan, ondanks het misbruik van software. “Sommige mensen noemden me een scalper. Het is gewoon vraag en aanbod,” zegt hij in het interview.

Bird Bot is gemaakt door een 16-jarige jongen die de software origineel had ontworpen om zijn vrienden aan een Switch te helpen. Al snel kwam de jongen erachter dat zijn bot sterker bleek dan verwacht en dat Bird Bot werd gebruikt om massaal verschillende producten op te kopen en door te verkopen voor woekerprijzen, waaronder Nintendo Switch-consoles. Zijn moeder, die ook aan het woord komt in het interview, zegt dat de meeste punten van kritiek valide zijn en dat zij daarmee haar zoon bewust heeft gemaakt van de consequenties van zijn actie. “Mijn man en ik hebben hem helpen begrijpen dat er gegronde klachten zijn. Zijn acties hebben gevolgen waar hij niet over nagedacht had.”

Deze ophef heeft wel een klein lichtpuntje; door het succes van deze bot wil de maker van Bird Bot na zijn school computer science studeren op de universiteit. Daarnaast heeft de software aandacht gekregen van een aantal grote bedrijven, waaronder Google.

Door het coronavirus zijn er op het moment Nintendo Switch-tekorten en is de console bijna niet aan te slepen voor de normale prijs.

Bird Bot, Nintendo Switch

Dit artikel delen:

Lees meer

Gerucht: Begin juni meer informatie over PlayStation 5-games Valorant wordt ook nog gewoon een leuke game
5

Reacties op: Maker van inkoopbot reageert op Nintendo Switch-tekorten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  SuperDre

  • 28 april 2020 12:45
  Tja, aan de andere kant zie ik het probleem niet zo, want als het verkoopsysteem de manier van handelen van dit soort bots toestaat, dan ligt het probleem eerder bij het verkoopsysteem dan aan de bot. Dadelijk gaat men nog zeggen dat niets meer geautomatiseerd mag worden, BANG, terug naar het stenen tijdperk.. Dit is in principe niet veel anders dan de pricewatch van tweakers en andere sites.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Gamegod

  • 28 april 2020 13:50
  @SuperDre
  Het probleem is dat prijzen kunstmatig hoog/hoger gehouden wordt.

  Ik heb recent Ring Fit gehaald.
  Deze was overal uitverkocht en op marktplaats staat hij voor meer de 100,- euro.
  Dit komt omdat mensen zo'n bot gebruiken om ze op te kopen voordat de gebruiker (die het daadwerkelijk wil gebruiken) met puur en alleen een winst oogmerk.
  Sommige mensen hebben er gewoon 8+ op voorraad alleen voor de verkoop..

  Ik heb trouwens geluk gehad.
  Diegene van wie ik hem kocht bood hem voor een normale prijs aan (82 inclusief verzendkosten) anders was ik nu nog aan het zoeken geweest

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Excalibur82

  • 28 april 2020 16:11
  Gewoon geen producten kopen voor meer dan de adviesprijs en weg probleem

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • gimbal2

  • 29 april 2020 11:07
  @Excalibur82 Als dit soort bots grootschalig ingezet worden dan is het probleem dat je het niet koopt, want het is voor de adviesprijs niet beschikbaar. Makkelijk te doen als het om een horloge gaat, maar als het een Switch is… dat is een redelijk uniek apparaat. Die koop je niet om een Switch te hebben, die koop je om Switch games te kunnen spelen. Linksom of rechtsom, dat apparaat wil je hebben om je doel te bereiken.

  Dus ja, ik zie de bots liever ontregeld worden en zelfs verboden met zeer heftige boetes in plaats van dat ik mijn koopgedrag moet aanpassen. Want dit is nog maar het begin.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  powerball

  • 29 april 2020 08:25
  Doet me denken aan de markt voor tech recruiters.. die verzieken de markt ook dusdanig dat je zonder tech recruiter maar moeilijk aan personeel komt. En de enige die hier beter van worden zijn zij…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.