Lionhead's godsim Black & White zal begin 2006 ook op de nieuwe handhelds van Sony en Nintendo beschikbaar zijn. Uitgever Majesco heeft namelijk de rechten binnen gehaald voor de conversie naar Playstation Portable en Nintendo DS, die men door ontwikkelaar Full Fat heeft laten uitvoeren.

De handheld versie draagt de naam Black & White Creatures, waaruit alvast af valt te leiden dat het beest een grotere rol zal gaan spelen in de gameplay. Zo is er naast de bekende singleplayer verhaallijn ook een speciale Creature Quest en Creature Pen. Met de multiplayermode kun je elkaars beesten tegen elkaar laten vechten en ook zijn er diverse minigames met je Creature te spelen, zoals Creature Dance.

Over de Nintendo DS versie van het spel is vooralsnog het meeste bekend. In deze versie kun je spelen op acht verschillende eilanden met tien verschillende diersoorten, waaronder een aantal die nog niet eerder in andere Black & White spellen aanwezig waren. De speciale mogelijkheden van de DS kunnen worden benut om je beest fysiek te straffen of om hem met verbaal geweld te berispen. Screenshots van de Nintendo DS versie zijn hieronder te bewonderen, PSP screenshots komen pas later beschikbaar.