Het Lunar Festival is een tijd voor feest. De bewoners van Azeroth vieren dan hun triomf van duizenden jaren geleden, toen het Alliance ras (Night Elves, Tauren en Earthen - een proto-Dwarven ras) het grote kwaad versloeg. Het is tevens een tijd om die tijd te herdenken. De god Omen was een wezen van grote kracht en kennis. Gezegend door Elune, liep Omen door Kalimdor waar hij bewoners geluk bracht en van goed advoes voorzag. Toen The Burning Legion met hun aanval begon, voegde Omen zich bij de verdedigers van Azeroth. Omen vocht dapper, maar na vele strijden, zorgden zijn wonden er uiteindelijk voor dat hij in een eindeloze slaap terecht kwam waarin nachtmerries hem teisterden en tenslotte volledig leegzogen. Toen hij vele eeuwen later ontwaakte was hij en was hij ontstoken in razernij.

De "nieuwe" Omen was niet langer een creatuur van kennis, en hij verlaagde zich tot moord en chaos. Een spoor van dood liet hij achter zich.

Omen werd tegengehouden door een groep helden die zich in Nighthaven, in Moonglade, verzamelden en het beest confronteerden. Zij riepen de maangodin aan en Omen, verblind door de kracht van de maangodin, vluchtte in de dieptes van Lake Elune'ara. Die dag markeerde het einde van dit onheil dat Omen had veroorzaakt en de bewoners van Azeroth vieren tot op heden deze dag.

Tegenwoordig wordt het Lunar Festival gevierd door de druids van Nighthaven. Zowel de Horde als de Alliance zijn welkom om dit feest te vieren en vuurwerk af te steken, een symbool van de kracht van Elune. Oude helden verschijnen weer in het land en geven cadeau's weg aan degenen die hen vinden en eren.

Hoewel Omen zoveel eeuwen geleden verslagen is, verblijft hij nog steeds in Lake Elune'ara. Hij heeft de zegening van Elune en is daarom onsterfelijk. Tijdens het festival zullen de helden van Azeroth nogmaals opgeroepen worden om hem voor een laatste maal te verslaan.

Vanaf 27 januari tot en met 14 februari staat Azeroth in het teken van het Lunar Festival. Op 29 januari wordt het nieuwe maanjaar gelanceerd. Vieringen vinden plaats in Stormwind, Thunder Bluff, Booty Bay en Moonglade. Op 13 februari is de laatste vuurwerkshow in Moonglade. Deze loopt synchroon met het Chinese "Festival of the Lanterns", ofwel het Chinese nieuwjaar. Er zullen extra lantaarnen te zien zijn rondom het meer in Moonglade.

Uiteraard bevat elke grote stad versieringen, revelers, speciale quests en items zoals speciaal vuurwerk, costuums, recipes en speciale red lockboxes waarin verrassingen zitten.

Er zal ook een grote raid boss zijn die alleen tijdens deze tijd van het jaar verschijnt, genaamd Omen. N00bs kunnen blij zijn, want het is de eerste raid style boss waar ook newbies tegen kunnen vechten evenals higher levels.