Voordat er geracet kan worden moet de desbetreffende baan enkele uren voor de race gescand worden door middel van een auto met geavanceerde lasers. Hiermee worden alle laatste details van de baan geüpdatet en omgezet naar beeld. De auto's die zullen racen zijn op hun plaats voorzien van de nieuwste navigatie-technieken. Hierdoor kan er een realistisch en up-to-date beeld worden getoond op het scherm van de speler.

"We kunnen je in je eigen auto, binnen de echte televisie-uitzending van een echte race, live tegenover de professionals zetten", aldus Chris Leigh, baas van het bedrijf. De Engelse televisiezender BBC heeft onlangs de eerste beelden uitgezonden van het project. Real Time Race is nog volop in ontwikkeling. Het team heeft het plan om er een speciaal kanaal van te maken waarin elk uur van de dag kan worden geracet in echte wedstrijden.

Wanneer het project zich echter aan gaat bieden aan de game- en televisie-industrie is nog niet bekend. Volgens Leigh zou het project volgend jaar in staat moeten zijn om foutloos te draaien. Een demo van het project is nu beschikbaar op de website.

Concurrentie

Het concept blijkt echter niet helemaal nieuw te zijn. Momenteel is er een soortgelijk project, onder de naam Real Time Racing, in bèta-fase. Hier wordt op 12 november een nieuwe test-race gehouden voor de bèta-spelers. Geïnteresseerden in de bèta kunnen zich hier nog voor inschrijven.