De allereerste Xbox One die (officieel) verkocht mocht worden, werd in ieder geval goed bewaakt. Om ervoor te zorgen dat niemand in zijn hoofd durfde te halen om de console te stelen, werd hij een week lang bewaard in een tank vol met haaien. Oké oké, het was maar een publiciteitsstunt, maar toch.

Door het tijdsverschil was Amerika nu eens niet aan de beurt om als eerste een nieuwe console te kopen, waar dat vorige week met de Playstation 4 nog wel het geval was. In Nieuw-Zeeland wees de klok als eerste middernacht aan. Dan Livingstone verwierf internetroem door als eerste een Xbox One mee naar huis te nemen.

Vorige week toonde Microsoft zich een echte heer door Sony te feliciteren met de lancering van hun nieuwe console. Dit keer is het de beurt aan de Japanners om zich van hun beste kant te zien, en dat deden ze. Meerdere Playstation-medewerkers uitten via Twitter hun respect voor hun Amerikaanse concurrenten. En ook het officiële account van Playstation bleef niet achter, al konden ze het niet laten om hun eigen slogan in hun tweet te verwerken.

Helaas kwam niet iedereen tevreden thuis. Zoals bij elke grote lancering van een elektronisch apparaat vertoonden sommige consoles mankementen. Vorige week was dat bij de Playstation het geval door wat wel de Blue Light of Death wordt genoemd, een pulserend blauw licht en een console die geen beelden tevoorschijn tovert. Op de fora van Microsoft worden meerdere problemen gemeld, zoals het spontaan uitvallen van de console of het bevriezen van het scherm. Het meest enge is toch wel een defecte disc-drive, die extreem vreemde geluiden maakt als je er een schijfje in stopt. Vooralsnog is er echter nog geen reden om ons zorgen te maken: een klein percentage aan kapotte consoles is normaal en alles valt binnen de garantie.

Onze redacteuren Arthur en Ron waren een stuk gelukkiger. Zij gingen op de bonnefooi naar Duitsland om te kijken of zij daar een One konden scoren. Zoals bekend is de console in ons land voor onbepaalde tijd uitgesteld, maar onze oosterburen kunnen er wel mee aan de slag. Na een lange reis langs verschillende winkels kwamen zij uiteindelijk een hele stapel consoles tegen in Paderborn. Het zal geen verrassing zijn dat zij snel hun achterbak vol laadden en terug naar Nederland raceten.

Ze droegen daarmee bij aan uitstekende verkoopcijfers voor Microsoft. De Xbox One wist in 24 uur maar liefst 1 miljoen keer over de toonbank te gaan. Het is daarmee de snelst verkopende Microsoft-console ooit. De Playstation 4 wist dat mooie cijfer een week eerder ook binnen 24 uur te halen, maar dat apparaat lanceerde alleen in Amerika en Canada. De Xbox One kwam wereldwijd in 13 verschillende regio's uit. Het is dus nog even wachten op verkoopcijfers die we echt goed kunnen vergelijken, maar het is wel duidelijk dat allebei de consoles op dit moment flink populair zijn.

En daarmee is het tijd geworden om dit lanceringsdossier af te sluiten. Zijn we dan helemaal klaar met de One? Nee, natuurlijk niet. Terwijl Arthur en Ron hun legendarische reis voltooiden, kwam de postbezorger namelijk doodleuk op ons kantoor in Hoofddorp aan met onze eigen One. De komende dagen zullen wij de console flink bespelen, en binnenkort kun je onze bevindingen verwachten. Ook proberen we nog alle games bij elkaar te verzamelen, zodat we jullie onze mening over de launch-games kunnen vertellen.

Verder zijn we vooral benieuwd wat jullie van de Xbox One vinden. Voor degenen die hem in huis hebben gehaald: hoe bevalt het? Wat gaan jullie doen in deze eerste week met een nieuwe console?

Lees alles nog eens rustig na in ons bomvolle Xbox One-lanceringsdossier.