Al sinds de bekendmaking van de kopieerbeveiliging Securom voor Mass Effect stuitte het idee op veel kritiek onder de gamers. De game zou iedere tien dagen gecontroleerd worden via het internet. In deze online check wordt vervolgens gekeken of de registratiecode legaal is. Zo niet, dan zou de game niet meer opstarten.

De kritiek op de fora van Bioware heeft gedeeltelijk effect gehad. Na het protest hebben de makers besloten de beveiliging iets minder streng te maken. Jay Watamaniuk heeft bekend gemaakt dat Securom alleen tijdens de installatie en het downloaden van extra content een online check zal uitvoeren. Tevens blijft de regel dat de game op maximaal drie verschillende computers geïnstalleerd mag worden.

Hoewel Bioware de kritiek van gamers hiermee voor een deel tegemoet komt, is ook op de aanpassingen nog steeds geklaag. Veel fans zien het liefst Securom helemaal van de aardbodem verdwijnen. Zo willen ze vooral niet verplicht worden zich online te registreren en persoonlijke gegevens vrij te geven. Ze zijn tegen het feit dat ze afhankelijk zijn van het internet en controleserver alvorens ze de game kunnen spelen. Als laatste willen ze niet beperkt worden in hun vrijheid waar en hoe vaak ze de game installeren. Het ziet er desondanks naar uit dat de huidige aanpassing definitief is.