"Bungie is een ongebruikelijk bedrijf", aldus Kotick tijdens de America Merrill Lunch Media, Comms and Entertainment-conferentie. "Ze zijn waarschijnlijk de laatste onafhankelijke ontwikkelaar die hoge kwaliteit levert. [...] Bungie heeft een soort institutionele vaardigheden. En het is een 'echt' bedrijf." Met die uitspraak gaat Kotick voorbij aan gelauwerde onafhankelijke ontwikkelaars als Level-5 (Professor Layton), Valve (Half-Life), Gearbox (Borderlands) en Epic (Gears of War).

Logische kandidaat

Activision heeft een deal met Bungie gesloten die de uitgever het recht geeft om de komende tien jaar een nieuwe franchise van de ontwikkelaar uit te geven. "Toen ze op zoek gingen naar een nieuwe partner, deden ze zaken met Microsoft", vertelt Kotick. "Ze hadden een visie voor een product dat ze wilden maken waar bepaalde vaardigheden voor nodig waren en waar Microsoft er een aantal van had. Maar toen ze weg gingen en naar de logische kandidaten gingen kijken, realiseerden ze dat alleen Activision de mogelijkheden bood om de visie van het product dat ze voor ogen hadden succesvol te laten worden. Dit kon je je vijf jaar geleden niet voorstellen."

Kotick noemt het feit dat Blizzard een onderdeel is van de uitgever een belangrijke reden voor Bungie om voor Activision Blizzard te kiezen. "Blizzard had 2500 mensen zitten bij klantenservice en ondersteuning, alleen maar voor World of Warcraft. Hoe je ze traint, hoe je ze managet, organiseert, hoe je CRM-gereedschappen gebruikt en de verwachtingen van je publiek bevredigt... geen ander bedrijf kon dat aan Bungie aanbieden.