PES 2010 biedt meer realisme door een verhoogd baltempo en spelers die de diepte opzoeken. Bovendien is het in de game minder makkelijk om te scoren en moet je optimaal gebruik maken van de kwaliteiten van je team.

Net als in het echt

In PES 2010 lijken spelers op hun echte tegenhangers en beschikken zij over specifieke kwaliteiten. De makers voeren als voorbeeld Fernando Torres aan, die uitblinkt in het aannemen van de bal in het strafschopgebied om deze vervolgens in scoringspositie neer te leggen voor een teamgenoot. In de game krijgt Torres dan ook het label Fox in the Box en Goal Poacher.

In navolging van spelers zullen ook teams op dezelfde manier spelen als ze in het echt doen. Tactische keuzes en een specifieke speelstijl van een club worden één op één overgezet naar PES 2010. Bovendien kunnen spelers tijdens een wedstrijd zelf kiezen of ze meer voor een aanvallende dan wel een verdedigende speelstijl gaan.

Europees voetbal

PES 2010 bevat ook de volledige Champions League en Europa League. De twee toernooien zitten er bovendien niet voor de sier in. Meedoen  levert een club namelijk extra aantrekkingskracht op, wanneer ze een speler willen kopen van een club die geen Europees voetbal speelt.

Ten slotte hebben de makers ook hard gewerkt aan het commentaar. De teksten van Jon Champion en Mark Lawrenson zijn dit keer veel meer gericht op de actie die zich op je scherm afspeelt . Daarnaast geven ze veel meer informatie over de spelers, de geschiedenis en analyseren ze een wedstrijd.