De komende patch Empire: Total War zal niet alleen verschillende technische problemen oplossen, maar ook de gameplay verbeteren. Zowel de singleplayer- als de multiplayer-modus worden aangepast.

Onder andere de prijzen van de eenheden en de onderhoudskosten worden beter gebalanceerd. De kunstmatige intelligentie wordt ook verbeterd, met name de tactieken. Daarnaast zal de kunstmatige intelligentie door de aanpassingen ook invasies over zee uitvoeren.

De eenheden worden met de nieuwe patch ook beter gebalanceerd en de economie wordt aangepast, zodat het verzamelen van enorme hoeveelheden geld tegen het einde van de game wordt voorkomen. Een andere grote verandering die wordt geïntroduceerd is de mogelijkheid om opgeslagen spelsessies uit de grand campaign te wissen.

Ontwikkelaar Creative Assembly heeft laten weten dat bij andere toekomstige patches de balans van de eenheden en de kunstmatige intelligentie nog verder verbeterd worden. Daarnaast kan de speler nog "wat leuke gratis zaken" verwachten.