Het illegaal kopiëren van software is een doorn in het oog van veel uitgevers en ontwikkelaars en men onderneemt dan ook al jaren maatregelen om deze misdrijven tegen te gaan. Helaas heeft men vooralsnog geen effectieve manier gevonden om illegaal kopiëren tegen te gaan, waardoor men overgaat op de wat meer drastische methoden.

Controleerden games vroeger enkel of je de officiële spel-cd in je CD-lade hebt, tegenwoordig wordt je PC door veel games ook al op zogeheten CD-emulatiesoftware gecontroleerd. Met deze software kun je een virtuele CD-ROM drive aanmaken, waarop je een ISO-bestand vanaf je harde schijf kunt laden die door het spel dan, in sommige gevallen, niet herkend wordt als een illegale kopie. Vaak wordt naast CD-emulatieprogramma's, ook gecontroleerd of er kloon- of brandprogramma's aanwezig zijn. Onder andere The Sims 2 controleert of dit soort software aanwezig is, en weigert vervolgens op te starten.

De strategische titel Knights of Honor, ook van Electronic Arts, gaat echter nog een stapje verder. Dit spel verwijdert bij de installatie namelijk, zonder dit te melden, een aantal bestanden die noodzakelijk zijn voor het opstarten van bepaalde CD-emulatieprogramma's, zo meldt de website CD Freaks.

Het controleren van de aanwezigheid van bepaalde, niet persé voor illegale doeleinden bedoelde software, is al een obscure vorm van kopiëerbeveiliging, met het verwijderen ervan lijkt Electronic Arts haar boekje te buiten te zijn gegaan. Je mag toch verwachten dat wanneer je een programma installeert, het de rest van je computer met rust laat en geen andere programma's buiten werking stelt? Een officiële reactie van Electronic Arts is er nog niet en ook een exacte lijst van programma's die niet door Knights of Honor geaccepteerd worden, is nog niet bekend.

Met dank aan RDJ134 voor het melden van dit nieuws.