De naam Kinect is een combinatie van kinetisch en connect. Kinetisch verwijst naar het feit dat je met de cameracontroller helemaal geen knoppen meer hoeft in te drukken om te kunnen spelen. De camera herkent de bewegingen van de spelers in drie dimensies. Controller-input is daarmee voor veel spellen niet meer nodig.

Het woord connect verwijst naar het ideaalbeeld van Microsoft dat Kinect dat het wegnemen van de controller een grote drempel opheft voor veel spelers om te beginnen met gamen. "Voor veel mensen is die controller een barrière" , zegt Kudo Tsunoda, Microsoft's creative director in een interview met USA Today. "We willen een nieuwe control-standaard zetten waarmee iedereen kan meedoen en spelen zonder de instructies te hoeven lezen of een ingewikkelde knoppenreeks te leren." 

Onder de eerste games die zijn aangekondigd voor Kinect bevinden zich onder andere een sportgame en een avonturengame. Het apparaat komt uit in november, over de prijs is vooralsnog niets duidelijk. Meer informatie volgt tijdens Microsoft's persconferentie die maandag 14 juni om 19:00 uur (Nederlandse tijd) begint.

Al het nieuws live vanuit Los Angeles: Gamer.nl/E3