Krassen, krassen, krassen. Nee, het heeft niets te maken met krasloten, al lijkt het spelen van de Xbox 360 ook een soort kansspel te zijn geworden.  "Zullen mijn games nu wel of niet beschadigen?" Het is een vraag die de bezitters van de console zich bij elk potje gamen kunnen stellen.

Een tijdje terug kaartte het consumentenprogramma Kassa de kwestie al aan. Inmiddels zijn bij het programma al bijna duizend klachten binnengekomen van consumenten, wat voor Kassa reden genoeg was om de Xbox 360 aan een serieuze test te onderwerpen, hetgeen in de uitzending van morgen te zien zal zijn.

Microsoft verklaarde eerder al dat de schijfjes eigenlijk alleen beschadigd kunnen raken als de console niet op een stabiele plaats staat; een productiefout zou niet aan de orde zijn.

Negen Xbox 360 bezitters die hun console voor Kassa hebben getest, kwamen echter tot de conclusie dat er wel degelijk iets mis is met de console van Microsoft. Op de eerste dag waren al na vijf uur gamen de eerste tekenen van beschadigingen op de dvd te zien. Na nog twee dagen waren er nog veel meer krasjes bijgekomen, veroorzaakt doordat de dvd bij het gebrek aan stootkussentjes tegen de lens aan kan botsen.

Volgens Kassa deugt de Xbox 360 niet en zou Microsoft de apparaten moeten terugroepen en repareren. Dat zou een behoorlijke klus zijn; naar schatting betreft het tussen de een á twee miljoen consoles, gefabriceerd van met tot en met december vorig jaar. Het concern heeft aangegeven de geteste consoles graag te willen onderzoeken.

Ga toch krassen, dan win je misschien wel een nieuwe...