Nieuws
Kansspelautoriteit

Kansspelautoriteit start morgen met lootbox-controles

Boetes van 830.000 euro of 10% van de totaalomzet

Geschreven door Pablo Bool op
Morgen gaat de Kansspelautoriteit controleren of de gewaarschuwde gamebedrijven aanpassingen hebben gedaan op hun lootboxes. Zo blijkt uit een post op de website van de instantie.

Halverwege april bracht de Kansspelautoriteit naar voren dat zij onderzoek heeft uitgevoerd op tien populaire games en het gebruik van lootboxes daarin. Hieruit werd geconstateerd dat vier daarvan de wet op kansspelen overtraden. Toen werd medegedeeld dat de ontwikkelaars en distributeurs acht weken de tijd kregen om hun spel aan te passen.

In de post stelde de Kansspelautoriteit voor: "Een aanpassing die aanbieders zouden kunnen doen is de lootboxes in hun spel vervangen door ‘direct buy’: virtuele items, waarvan de inhoud van tevoren bekend is, kunnen dan alsnog worden gekocht."

Daarnaast deelt de Kansspelautoriteit mede dat wanneer gamebedrijven niet of onvoldoende aanpassingen hebben doorgevoerd dit een nieuwe fase zal inluiden.

Ten eerste kunnen er boetes worden uitgedeeld van maximaal 830.000 euro of tien procent van de wereldwijde omzet van het bedrijf indien dat meer is. Als deze boetes niet door de gamebedrijven worden geaccepteerd zegt de Kansspelautoriteit dat zij "beroep doet op het Openbaar Ministerie om strafrechtelijk te vervolgen".

Er werd door de instantie opnieuw niet vrijgegeven welke games nou precies de wet overtraden. Er is een mogelijkheid dat morgen de games wel bekend worden gemaakt, aangezien boetes en maatregelen van de Kansspelautoriteit openbaar worden gemaakt. Een van de games die waarschijnlijk werd onderzocht was Fifa 18, aangezien een anonieme bron op 8 juni had vermeld dat de Kansspelautoriteit Electronic Arts heeft aangeschreven.

Overwatch

Het probleem is volgens Marja Appalman, directeur van de Kansspelautoriteit, dat de spellen vooral op een bepaalde manier ontworpen zijn. Zo beargumenteerde ze naar aanleiding van het onderzoek: “Ze zijn ontworpen zoals gokspellen zijn ontworpen, met het gevoel dat je bijna hebt gewonnen. Er zijn allerlei geluidseffecten en visuele effecten als je zo'n lootbox opent. Daarmee heb je de neiging om door te blijven spelen.”

Tijdens de E3 vorige week ging onze redacteur Jacco Peek in gesprek met Fifa 19-producer Matt Thomas en creative director Santiago Jaramillo. Zij beloven in de toekomst meer transparantie omtrent het kopen van lootboxes in Fifa.

Daarnaast werd ook een specifieke reclame van Fifa in de ban gedaan door de Stichting Reclame Code (SRC). Een Nijmeegse student had namelijk geklaagd dat er sprake was van misleiding, omdat er in de een advertentie zeldzame spelers werden uitgelicht met de tekst "speciale verjaardagsselectie." Naar aanleiding van deze reclame dacht de student dat hij na het aanschaffen van de lootbox minstens één van deze zeldzame spelers zou krijgen, dat was niet het geval.

Dit artikel delen:

Lees meer

PlayerUnknown's Battlegrounds heeft 400 miljoen geregistreerde spelers Valve werkt verder aan geweigerde Steam Link app voor iOS
19

Reacties op: Kansspelautoriteit start morgen met lootbox-controles

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  DunkieXL

  • 19 juni 2018 19:18
  Of je vraagt gamers welke games er extreem zijn in lootboxes scheelt weer belastingcenten. /salt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 19 juni 2018 20:01
  Heel goed, en hoewel ze niet vertellen om welke games het gaat, zijn ze makkelijk te raden: Overwatch, Call of Duty: WWII, FIFA, etc..

  Dit hele proces zal niet binnen een maand beklonken zijn, ik verwacht dan ook dat de respectieve ontwikkelaars van titels die aan de criteria van Kansspelautoriteit voldoen volop in protest gaan. Vooral EA, want als 60% van je jaaromzet uit alleen de FIFA microtransacties komt, dan ga je zeker knokken voor die centen, maakt niet hoe illegaal je methodes zijn.

  Ik hoop echt dat de Kansspelautoriteit de ontwikkelaars net zo lang financieel beboet totdat ze het opgeven en games gaan ontwikkelen waarin er geen kansspelen zijn, en als er (bijvoorbeeld) skins zijn om te kopen, dat je die gewoon direct kan kopen. Want daar worden wij als gamers allemaal beter van.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 19 juni 2018 22:50
  .@Qinneth

  Ik hoop dat niet alleen Nederland dit gaat doen want anders gaan gamemakers straks officieel hun games hier gewoon niet meer uitbrengen. Beste zou zijn als wereldwijd dit navolging krijgt( zal ook afhangen wat het resultaat en de reacties zijn).
  Graag zie ik niet dat dankzij 4 games een heel scala aan games niet meer word uitgebracht.
  Want het gaat over 4 games maar mogelijk hebben die ontwikkelaars en uitgevers er veel meer die gewoon netjes aan de wet houden. En zodra die 4 zoveel verknald worden dan kunnen uitgevers Nederland gewoon boycotten dan brengen ze waarschijnlijk ook de ‘niet illegale praktijk’ games hier niet meer uit.
  Dit hele gedoe kan positief uitpakken maar kan voor de Nederlandse gamer ook verkeerd escaleren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 19 juni 2018 22:55
  @watashi wa maurice desu.
  Denk dat ze eerder gewoon de loot boxes of de currency waarmee je ze koopt niet meer in Nederland verkopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 20 juni 2018 10:28
  @watashi wa maurice desu. Ze gaan echt de markt in Nederland niet negeren, want je kan er donder op zeggen dat zodra Nederland de ontwikkelaars gaat beboeten, andere landen snel zullen volgen (we weten al dat België zelfs gevangenisstraffen gaat hanteren), dus dit is (hopelijk) het begin van het einde voor lootboxen.

  Als uiteindelijk heel Europa volgt, dan heeft bijvoorbeeld EA alleen maar Amerika, Oost-Europa en het oriëntale westen als markt, en in Oost-Europa kom je in sommige landen niet eens binnen met je games vanwege allerlei andere restricties. Uiteindelijk luisteren de ontwikkelaars alleen maar naar geld, dus als ze continue boetes krijgen van diverse landen, verwikkelt zijn in kostbare rechtszaken en daarnaast ook nog is niet toegestaan zijn om hun games te verkopen VOORDAT ze het lootbox systeem eruit halen/aanpassen… dat is een financiële strop.

  Zoals ik al eerder zei, dit proces gaat heel lang duren, jaren zelfs. Maar ideaal gezien zou dit betekenen dat in (noem is een titel) FIFA 21 geen FUT lootboxen meer zitten, maar dat je dan spelers gewoon los kunt kopen.

  Betreffende je opmerking betreft 'heel scala aan games die niet meer uitgebracht worden', hoeveel games hebben nu eigenlijk lootboxen (behalve zo'n beetje alle mobiele games, maar die kunnen we negeren want die markt is druk bezig zelfmoord te plegen), er zijn niet eens zoveel games die dit lootbox goksysteem gebruiken, het zijn nagenoeg altijd de grote AAA titels die sowieso goed verkopen, dus het professionele gejank van ontwikkelaars dat games ontwikkelen duur is, is onzin. EA heeft zelfs al gezegd tegen hun investeerders dat ondanks dat de lootboxen uit Star Wars Battlefront 2 verwijderd zijn, ze nog steeds vette winst hebben gemaakt met directe verkoop. Ze doen alleen lootboxen erin voor meer omzet, want het is niet genoeg voor die bedrijven om genoeg geld te verdienen, ze willen AL het geld.

  En als wij als gamers en de diverse overheids-instanties er niet iets tegen doen, worden de manieren waarop ze geld willen verdienen alleen maar agressiever en onmenselijker. Zoals een hele game-modus en mappen verbergen achter de seasonpass, dus je moet DLC kopen om DLC te kunnen kopen (Call of Duty: Black Ops 4).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hubertje

  • 20 juni 2018 07:07
  @Qinneth call of duty ww2…. Hier merk je niks van lootboxen. Je kan ze gewoon free krijgen door te spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 20 juni 2018 10:16
  @hubertje Ze zijn ook gratis te verkrijgen in Overwatch en FIFA, maar waar het om gaat is dat je ze ook kan kopen, en geld geven en niet weten wat je er voor terug krijgt is het casino principe (uiteraard zijn er meer criteria om hieraan te voldoen, en na onderzoek is dus gebleken dat deze games hier aan voldoen), en dat is illegaal of je moet je games alleen speelbaar maken voor 18 jaar en ouder.

  Als je bijvoorbeeld in Overwatch alle items los kon kopen (per stuk, per 10, etc.), en daarnaast kreeg je gratis lootboxen voor spelen, dan hoorde je niemand klagen. Het probleem is dat alle items in Overwatch verborgen zijn achter lootboxen, en het systeem dusdanig is gebouwd om zoveel mogelijk geld los te peuteren van gamers, d.m.v. niet vertellen wat je win-kansen zijn, en je honderden euro's kan besteden voordat je de skin krijgt die je wilt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 19 juni 2018 21:46
  De eerste link in het artikel "post op de website" linkt naar een gamer.nl artikel van een maand geleden. Lijkt me niet de bedoeling.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 19 juni 2018 22:01
  Het is al erg genoeg dat EA de kliekjes van vorig jaar opwarmt en voor de volle mep verkoopt.

  Maar dat ze dan ook nog mensen een poot uittrekken met lootboxes.

  SCHANDALIG!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 20 juni 2018 06:08
  Dan halen ze toch gewoon dat product in die regio van de markt. Lijkt me sterk dat een EA al zijn games gaat aanpassen omdat een landje moeilijk doet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Barbapapa

  • 20 juni 2018 08:36
  @Oxymorphone Ik denk dat je je hierin vergist, het gaat vooral om het precedent wat ze hiermee scheppen. Wanneer er in Nederland (en hoogstwaarschijnlijk ook in België waar de wet- en regelgeving over dit soort zaken niet zo heel erg mee verschilt) opgetreden wordt tegen zulke praktijken dan volgen er vaak meerdere landen. Daarbij is Nederland qua verkoopaantallen misschien niet het land met de grootste impact maar hebben we wel de EU achter ons staan, het zou zomaar kunnen dat hier op grotere schaal ingegrepen gaat worden.

  EA zal waarschijnlijk een andere invulling gaan geven aan deze bron van inkomsten. Reken er maar op dat er mensen bezig zijn om buiten deze regels om weer microtransacties / gokpraktijken in de nieuwe EA games te krijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 20 juni 2018 15:36
  @Barbapapa Nederland is natuurlijk regeltjesland bij uitstek. Deze kan er ook nog wel bij. Begreijp me niet verkeerd, ik wil ook graag dat al die 'real life' geld klopperij uit mijn spelletjes verdwijnt. Het breekt geweoon die vierde muur elke keer als dat in mijn scherm staat.
  De EU, doet nu nog niets, die laten het vaak bij bozen brieven.
  Ja, ze verzinnen er uiteraard een manier omheen, het verhandelen van de vergokte dingetjes zal dan aan banden gelegd worden. Loot boxes verdwijnen niet want mensen blijven ze kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Barbapapa

  • 20 juni 2018 09:16
  @GamerNL, misschien even een nieuwsitem maken over het feit dat er nu een melding op Steam staat n.a.v. bovenstaande? Alle trades/marketplace opties voor DOTA 2 en CS:GO zijn voor Nederlandse gebruikers tot nader order stopgezet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 20 juni 2018 10:03
  @Barbapapa De eerste overwinning is binnen!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 20 juni 2018 10:47
  @LordLuc Ja? Overwinning? De lootboxen zitten nog steeds in die spellen; je kan alleen je items uit die lootboxen zijn niet meer ruilen/verkopen. Het verkopen van die items was juist een pluspunt wat mee kwam met lootboxen.

  Oftewel, de mensen die graag items kopen en verkopen op de marketplace kunnen dit niet meer doen, de lootboxen zitten er gewoon nog in met precies dezelfde kansen en verslaving aan lootboxen wordt hiermee niet teruggedrongen. Een grote loss dus.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 20 juni 2018 10:36
  @Barbapapa Dat had ik nog niet gezien, goed om te horen dat het begin er is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 20 juni 2018 10:04
  Ik vind het jammer dat er alleen gekeken word naar het verslavingsfactor. Voor mij ligt daar het probleem niet. Lootboxen bij Overwatch motiveren mij juist om te spelen, anders zie ik (naast ranked) niet echt een doel.

  Er zijn genoeg spellen die misbruik maken van lootboxes, neem Shadow of War. Het voelde alsof de hele game gemaakt was met lootbox praktijken in het achterhoofd. Vervolgens de lootboxen weer afschaffen zodat ze de good guys kunnen zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheDeeGee

  • 20 juni 2018 16:30
  De eerste poging bij DOTA is dus mislukt, Lootboxes kunnen nog gewoon gekocht worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JVSpro

  • 21 juni 2018 22:55
  Overwatch ook? In dat geval: Wauwww wat is deze autoriteit "kansloos" bezig zeg. Lootboxes zijn daar niks meer dan een omhulsel van cadeautjes.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.