Valve sluit Steam Marketplace voor Nederlanders door dreiging Kansspelautoriteit | Gamer.nl

Valve sluit Steam Marketplace voor Nederlanders door dreiging Kansspelautoriteit | Gamer.nl

De Kansspelautoriteit dreigt met rechterlijke vervolging van Valve naar aanleiding van het lootbox-onderzoek in april. Valve sluit Steam Marketplace voor Nederlandse gebruikers.

De Kan pelautoriteit (KSA) begint nu met het controleren van gewaarschuwde gamebedrijven. Zij overtraden volgens onderzoek met lootbox-systemen de Wet op kan pelen (Wok). De instantie controleert of de bedrijven inderdaad deze systemen aangepast hebben.

In april werd niet bekendgemaakt welke vier games in overtreding waren, maar door een bericht aan Dota 2- en CS:GO-spelers zijn er nu twee bekend. Welke andere twee games in overtreding zijn of waren is niet bekend.

Foutmelding die gebruikers krijgen wanneer ze met een Nederlandse gebruiker willen ruilen

Economische waarde

De wet is volgens de KSA niet geschonden door lootboxen, maar doordat het mogelijk is om de inbegrepen in-game items te ruilen. Volgens de Kan pelautoriteit krijgen deze items hierdoor economische waarde, omdat deze dan ook te kopen en verkopen zijn.

Zo zegt het onderzoek uit april: "De inhoud van deze lootboxes wordt bepaald door toeval. Daarbij zijn de te winnen prijzen buiten het spel te verhandelen: de prijzen hebben economische waarde. Het is verboden om dit soort kan pelen zonder vergunning aan Nederlandse consumenten aan te bieden."

Er zijn verscheidende website die dit soort skins van spelers opkopen en doorverkopen. Door de zeldzaamheid van bepaalde skins kunnen prijzen erg hoog oplopen. Spelers kunnen dan geld verdienen doordat zij toevallig een zeldzaam item krijgen.

Lootbox

Restricties op de Steam Marketplace

Valve meldt in een bericht dat er twee brieven zijn ontvangen van de Kan pelautoriteit en dat er aanpa ingen op het ruilsysteem doorgevoerd moesten zijn vóór de eerder aangegeven datum van 20 juni. Anders worden er rechterlijke stappen ondernomen.

Valve draait nu de ruilkraan dicht voor Nederlandse gebruikers. De Steam Marketplace heeft restricties voor Nederlandse gebruikers, maar ook voor buitenlandse gebruikers die willen ruilen met Nederlanders.

Valve geeft aan het niet eens te zijn met de besli ing van de Kan pelautoriteit en dat ze op zoek zijn naar een oplo ing die 'minder vervelend' is. Het is niet bekend of het mogelijk is om deze restricties te omzeilen met een vpn.

Valve Kan pelautoriteit
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou