Kansspelautoriteit: 'Sommige games met lootboxes overtreden gokregels' | Gamer.nl

Kansspelautoriteit: 'Sommige games met lootboxes overtreden gokregels' | Gamer.nl

De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft besloten dat een aantal games met lootboxes de gokregels overtreden. Diverse uitgevers moeten aanpassingen maken aan hun games.

De Kan pelautoriteit onderzocht tien populaire games. In vier van de spellen konden de prijzen uit lootboxes via externe handelsplaatsen worden verkocht. Dat zorgt er voor dat spelers er geld mee kunnen verdienen en dat gaat tegen de regels in.


De Kan pelautoriteit wil niet laten weten welke games zijn onderzocht of welke vier spellen aangepast moeten worden. De NOS noemt als voorbeelden Fifa 18, PlayerUnknown's Battlegrounds, Rocket League en Dota 2, maar het is niet bekend of deze titels ook onderzocht zijn. Volgens de Kan pelautoriteit hebben de ontwikkelaars acht weken om hun games aan te pa en, anders riskeren ze boetes.

Marja Appelman, de directeur van de Kan pelautoriteit, zegt tegen NOS: "Ze zijn ontworpen zoals gokspellen zijn ontworpen, met het gevoel dat je bijna hebt gewonnen. Er zijn allerlei geluidseffecten en visuele effecten als je zo'n loot box opent. Daarmee heb je de neiging om door en door te spelen."

Een woordvoerder van EA heeft tegenover Gamer.nl verklaard dat het bedrijf "het nog aan het onderzoeken is".

Nederland is niet het enige land waar onderzoek wordt gepleegd naar lootboxes en hun effect op spelers. Appelman noemt landen als Duitsland, Groot-Britannië en Scandinavië als voorbeelden van waar soortgelijke onderzoeken plaatsvinden.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou