Slechts 20 procent van de Westerse gamesmarkt wordt nog beheerst door Japanse bedrijven. Dit blijkt uit een onderzoek van de japanse Computer Entertainment Supplier's Association (CESA). Dat is een sterke afname vergeleken met de vroegere dominantie van Japanse ontwikkelaars, aldus de CESA.

Naast een afname van Japanse games op de Westerse markt is er een groei te zien van het aantal Westerse games op de Japanse markt. Tussen 2004 en 2007 is dit marktaandeel verdubbeld.

Toch zijn er ook lichtpuntjes voor de Japanse game-industrie. Zo is de opbrengst van de export van games wél gestegen. Dit kan, omdat de totale gamesmarkt gegroeid is en de Nintendo Wii en de DS een enorm succes zijn.

Volgens een analist van Nomura Finance zijn er verschillende oorzaken voor het verlies aan marktaandeel. Zo zijn RPG's die veel Japanse ontwikkelaars maken voornamelijk populair in eigen land en worden veel sport- en filmgames, die goed verkopen, in het westen gemaakt. Het grote succes van de Xbox 360 in het Westen noemt hij ook als een reden waarom de Japanse dominantie is afgenomen.