Hoewel de verkoop van de XBox 360 in de VS en Europa als een trein gaat, zien Japanse analisten de toekomst van de console niet bijzonder rooskleurig in. Hierbij blijft het negatieve beeld van sommige analisten beperkt tot Japan, maar anderen zien de console het op wereldwijd niveau afleggen tegen de concurrentie. Eerdere studies spraken dit tegen. Een enquête tijdens de TGS gaf zelfs aan dat er meer animo was voor de Xbox 360 dan voor de Revolution.

In een survey van Forbes onder lokale analisten wordt een negatieve beeld gevormd door, onder andere de magere launch lineup, maar ook de algemene aanname dat de PS3 op het gebied van basisfuncties superieur zal zijn aan de Xbox 360. Nu weten we dat Japanners niet vreemd zijn van een dikke portie chauvinisme als het gaat om consoles uit eigen land. Uitspraken zoals deze kunnen volgens velen dan ook met een korrel zout worden genomen.

De toekomst van de Xbox 360 in Japan is echter wel onzeker. Microsoft heeft gefaald een goed marktaandeel te krijgen met de Xbox. En hoewel er ditmaal veel Japanse ontwikkelaars aangetrokken zijn voor de Xbox 360, is een succesverhaal alles behalve zeker. Yoshihiro Maruyama, voormalig hoofd van Square-Enix liet er onlangs geen twijfel over bestaan; de Xbox 360 zal in Japan aan het eind van volgend jaar zeker 2 miljoen over de toonbank zijn gegaan. We shall see.