Japans kartbedrijf moet 400.000 euro aan Nintendo betalen

Japans kartbedrijf moet 400.000 euro aan Nintendo betalen

Het Japanse kartbedrijf Mari Mobility moet ruim vier ton uitbetalen aan Nintendo vanwege het ongeoorloofd gebruik maken van Nintendo’s auteursrechtelijke eigendommen, zoals de personages.

Het bedrijf liet zijn klanten kleden als hun favoriete personages uit Mario Kart waarna zij de straat opgingen om rond te racen zoals in de geliefde game. Mari Mobility, toen nog MariCar, heeft hiervoor geen toestemming gekregen van Nintendo. De uitgever besloot om actie te ondernemen omdat het bedrijf illegaal handelde en het Mario Kart een slecht imago gaf vanwege gevaarlijke verkeerssituaties in Tokio door de karts.

Nintendo eiste dat Mari Mobility 10 miljoen yen (83.304,70 euro) uitbetaald en onmiddellijk ophield met het gebruiken van hun personages. De rechtbank gaf Nintendo gelijk, waarna Mari Mobility besloot om in hoger beroep te gaan. Dit heeft echter niet goed uitgepakt voor het kartbedrijf. De rechter heeft geoordeeld dat het bedrijf nu ruim vier ton uitbetalen aan Nintendo. Mari Mobility maakt al geen gebruik meer van Mario-personages, maar is overgestapt naar superhelden.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ja dit is eigenlijk toch ook gewoon stom. Ik bedoel wie gaat een bedrijf in hoger beroep aanvechten terwijl je weet dat je personages hebt gebruikt die auteursrecht bevatten en je die niet hebt betaald en officieel hebt gekregen. Mogelijk vonden ze de boete gewoon te hoog en hoopte ze dat de rechter dat ook vond. Maar ik neem aan dat ze niet probeerde onder de totale straf uit te komen! Want het is overduidelijk dat ze commercieel gebruik gemaakt hebben van personages die met een auteursrecht beschermd zijn. En vooral Nintendo staat wel bekend al heel streng naar hun eigendommen. En misschien ook wel terecht. Hun personages zijn ook de populaire dingen voor kids. En als ze dat niet streng beschermend word daar veel meer misbruik van gemaakt dan bijvoorbeeld van Kratos of die pakketjes bezorger van Death stranding. Dus het is wel logisch dat Nintendo harder is omdat hun personages ook veel aantrekkelijker zijn voor misbruik ivm herkenbaarheid.

0

@watashi wa maurice desu. Kan een tactiek zijn als je het geld (nog) niet hebt. Zolang het hoger beroep loopt hoef je niet te betalen. Betwijfel inderdaad ook dat ze dachten dat ze zouden winnen.

0
test

400000 euro is wel heel veel om met een kartbaan op te brengen. Voor veel bedrijven zou dat failissement betekenen

0

@melody volgens mij gaat het hier niet om een kartbaan. Deze karts (met personages van mario kart) heb ik vorig jaar door de straten van tokyo zien rijden. Ziet er geinig uit maar volgens mij irriteren alle inwoners zich daar aan de toeristen in die karts.

0

Aanbevolen voor jou