We beginnen net te wennen aan de HD-generatie en steeds meer mensen hebben een HDTV in huis staan, maar de ogen van Japan zijn al weer op de toekomst gericht. De regering daar kondigde aan dat per 2015 Ultra HD de nieuwe uitzendstandaard wordt.

Ultra HD (of Super Hi-Vision) maakt gebruik van een beeldresolutie van 7680 bij 4320 pixels, wat vertaalt in 33 megapixel. De hoogste televisieresolutie van nu is Full HD, oftewel 2 megapixel. Het signaal vergt 24 gigabit per seconde en het ministerie van Binnenlandse Zaken is een samenwerkingsproject gestart met private bedrijven om dit voor 2015 voor elkaar te krijgen. Men investeert dit jaar ongeveer 2 miljoen euro aan onderzoek.

De kwaliteit moet dus een groot verschil zijn, maar de vraag is of wij dat met onze ogen nog goed kunnen waarnemen. En kan de massa het nog boeien? In Nederland hoeven we ons in ieder geval nog helemaal niet druk te maken: eer Japan aan Ultra HD is, zijn wij waarschijnlijk eindelijk wel over gegaan op normale HD-televisie. Indirect beïnvloedt dit natuurlijk de gamesindustrie. Komt de PlayStation 4 straks uit onder het motto 'de enige met Ultra HD'?

Dank aan JaapGoose voor het melden van dit nieuws.