"Met een release op de Xbox 360 hopen we dat Gray Matter een groter publiek kan bereiken, in het bijzonder mensen die normaal geen games op hun PC spelen", licht Jane Jensen toe.

Gray Matter vertelt het verhaal van David Styles, een neurobioloog die na de dood van zijn vrouw een teruggetrokken bestaan leidt op het Engelse platteland. Net wanneer hij de draad weer op wil pakken en op zoek is naar een nieuwe assistent, staat de jonge straatartieste Samantha Everett bij Styles op de stoep voor de vacature. Samen zetten ze een experiment op waarvoor zes proefpersonen nodig zijn. Dit experiment zal een reeks vreemde gebeurtenissen in gang zetten. Spelers nemen om de beurt de rol aan van Styles en Samantha om het raadsel achter het experiment te ontrafelen.

Jane Jensen

Jane Jensen is een schrijfster en gameontwerpster die bekendheid verwierf met de Gabriel Knight-reeks. Gray Matter is de eerste volledige game van Jane Jensen sinds Gabriel Knight 3 uit 1999. Hoewel het spel geheel los staat van Gabriel Knight, zijn er wel enkele kenmerkende thematische overeenkomsten, zoals gruwelijke gebeurtenissen met bovennatuurlijke inmenging.