Jack Tramiel, oprichter Commodore, is overleden | Gamer.nl

Jack Tramiel, oprichter Commodore, is overleden | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Toen de Poolse Tramiel in 1945 bevrijd werd uit het concentratiekamp Auschwitz emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Hier startte hij een bedrijf dat typmachines repareerde, daarna calculators en uiteindelijk computers. In 1954 richtte hij Commodore International op, dat vooral furore maakte met de in 1982 gelanceerde Commodore 64, nog altijd het bestverkopende pc-model aller tijden. Toen Tramiel gedwongen werd Commodore te verlaten, kocht hij de noodleidende computer- en gametak van Atari, en vormde hij Atari Corporation in 1984.

"Jack Tramiel had een enorme invloed op de markten van consumentenelectronica en computers", aldus Martin Goldberg, die een boek schrijft over Atari en de begindagen van computergames. "Een naam die ooit op dezelfde manier werd uitgesproken als Steve Jobs nu."

"Zijn reis van overlevende van een concentratiekamp tot de leider van een industrie, is legendarisch. Zijn nalatenschap zijn de generaties op generaties aan computerwetenschappers, technici en gamers die voor het eerst in aanraking kwamen met high-tech, dankzij zijn betaalbare computers - 'voor de ma a en niet de kla en'."


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou