Goede oude Jack. Normaal valt hij ons lastig wanneer er weer eens een geweldadig spel in de winkels ligt, zoals Grand Theft Auto of Manhunt. Deze keer is hij echter negatief over een game die bedoeld is kinderen wat bij te brengen. Het gaat hier om Buzz! The Schools Quiz. Oh Jack toch...

Buzz! The Schools Quiz is een project van Buzz! ontwikkelaar Relentless bedoeld om kinderen op scholen via een leuke en speelse manier wat bij te brengen. De game heeft zo'n vijfduizend vragen. De kosten voor deze game zijn voor de gelegenheid uit de eigen zakken van de ontwikkelaar gehaald en het blijkt populair en succesvol op verschillende Amerikaanse scholen.

Amerikaanse advocaat Jack Thompson, die er zijn levensdoel van heeft gemaakt games in een kwaad daglicht te stellen, bekritiseert de game in Britse kranten de Telegraph en de Daily Mail, die beiden twijfelden aan Sony's motieven om de game op scholen te krijgen. Thompson: "Videogames hebben mensen veel meer pijn gedaan dan geholpen. Ik zie niet in hoe ze kunnen helpen bij normale educatie." Thompson vindt dat men zich moet concentreren op traditionele lesmethodes.

Educatiepsychologe Jane Healy is het helemaal eens met Jack. "Als je kijkt naar kinderen achter een computer, zie je dat ze vooral bezig zijn met zoveel mogelijk toetsen indrukken of zo snel mogelijk de muis bewegen. Het doet mij denken aan ratten die door een doolhof rennen."

Van educatieve games leert men dus niets volgens Thompson, maar als er geweld in een game zit leren we wel hoe we mensen moeten neerschieten?