Voordat de game in de App Store gedownload wordt, wordt de volgende mededeling gegeven: “Riven voor iOS is een zeer grote applicatie. Het is ons gelukt om Riven te optimaliseren van de originele bestandsgrootte tot een kleiner formaat van 1,01GB. Ondanks het geoptimaliseerde formaat is het de grootste iOS applicatie waar wij van afweten. Wees alsjeblieft geduldig, want het downloaden kan langer duren." Pauzes van 10 tot 15 minuten tijdens het installeren zijn niet uitgesloten.

90 minuten

Ontwikkelaar Cyan heeft geadviseerd om Riven op de PC of Mac te downloaden en het vanaf daar te synchroniseren naar de iPad, iPhone of iPod Touch. Het wordt afgeraden om de game via een draadloze connectie te downloaden. De ontwikkelaar heeft het getest en het duurde 90 minuten op een iPhone 4 en met een goede verbinding om Riven te downloaden.

Riven is het vervolg op adventure Myst, de meest succesvolle PC-game voordat De Sims uitkwam. Net als Myst is Riven een point-and-click adventure die zich afspeelt in een realistische wereld met tropische kenmerken. Zo zal de speler veel eilanden, grotten en hutten moeten doorkruisen om mysteries op te lossen.