Internet Archive zet honderden arcadespellen online | Gamer.nl

Internet Archive zet honderden arcadespellen online | Gamer.nl

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

Kla ieke speelautomaat-spellen waaronder Alpine Ski, Frogger en Indiana & Jones and the Temple of Doom zijn allemaal te vinden in het nieuwe archief. Het project maakt onderdeel uit van JMESS, dat zoveel mogelijk computersystemen wil emuleren in Javascript, zodat ze ook in internetbrowsers te spelen zijn.

Het omzetten van de arcadespellen naar een browserscherm werkt niet altijd vlekkeloos, legt ontwikkelaar Jason Scott uit in een blog: een aantal spellen wordt niet helemaal goed weergegeven en bij andere spellen ontbreekt het geluid of bleek het onmogelijk om de besturing van bijvoorbeeld een joystick om te zetten naar een toetsenbord. De meerderheid van de spellen is echter goed te spelen.

De besturing is soms wel wat lastig uit te vogelen, maar is te veranderen via het menu dat te bereiken is met de tab-toets. De pijltjestoetsen werken standaard om richting aan te geven, met de 5-toets wordt er een digitaal muntje in de digitale speelautomaat gestopt en de 1-toets werkt vaak als de startknop voor speler 1. Ctrl, alt en de spatiebalk worden gebruikt als de belangrijkste actieknoppen.

In december opende het internetarchief al de Console Living Room, waarmee vanuit de browser een aantal kla ieke spelcomputers kan worden ge-emuleerd.

Door NUtech.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou