Intel kondigt eerste Optane-SSD aan | Gamer.nl

Intel kondigt eerste Optane-SSD aan | Gamer.nl

Intel heeft hun nieuwe OptaneDC P4800X-SSD voor datacenters aangekondigd. De SSD is in theorie duizend maal sneller dan traditioneel href="http://www.samsung.com/semiconductor/products/flash-storage/v-nand/">NAND-flash geheugen</a> dankzij de eigen technologie van Intel.

In juli 2015 kondigde Intel aan te werken aan zogenaamde 3D XPoint-schijven, waarvan de Optane DC P4800X de eerste is. Dankzij de nieuwe technologie bevat de schijf zeer lage latency, wat zeer snelle random lees- en schrijfsnelheden oplevert. Dit is vijf tot acht keer sneller dan de snelste SSD's die op dit moment beschikbaar zijn.

Ook gebruikt de SSD relatief weinig stroom, zo'n 12 tot 14 Watt onder een hevige werkdruk. Er zitten echter ook een aantal nadelen aan de schijf. Op dit moment is hij volgens Intel niet geschikt voor lange lees- en schrijfse ies, zoals bij het verplaatsen van grote bestanden. Ook is de schijf beperkt beschikbaar, omdat hij gericht is op datacenters.

In de toekomst volgen Optane-SSD's die gericht zijn op consumenten. Die zullen naar verwachting goedkoper zijn dan deze versie voor datacentra, maar wel lagere lees- en schrijfsnelheden kennen. De consumentenversies zullen tevens beschikbaar zijn met een U.2 aansluiting, in tegenstelling tot de zakelijke kaarten die alleen met PCIe beschikbaar zijn. Voor gamen op pc kan de SSD zorgen voor snellere laadtijden en een versnelde opstart van het besturing ysteem.

De OptaneDC P4800X is vanaf vandaag beschikbaar voor 1520 dollar en heeft een capaciteit van 375gb. Bezitters van een moederbord uit de Z270-serie of hoger en de nieuwe Kaby Lake-proce oren van Intel kunnen de SSD gebruiken.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou