“In het kort: het is net een communistische staat. Met hard werken heb je alleen jezelf. Niet werken biedt veel meer voordelen. Maar staat dit maken van goede games niet in de weg? Daar moet je toch wel echt je best voor doen”, aldus Inafune.

“Ik zat in een positie waarin ik het werk zo naast me neer kon leggen en toch was ik iedere maand verzekerd van mijn salaris. Hoe vaak je ook laat of niet kwam opdagen, of hoe waardeloos het ontwikkelingsproces van een game ook verliep, het volgende maandsalaris stond nooit in het geding. En er zijn een hoop mensen die daardoor niet zo hard werken als dat ze zouden moeten, iets wat opgaat voor de gehele industrie, inclusief Capcom.”

Amerikaanse droom

Hoewel Inafune voornamelijk de Japanse gamesindustrie bekritiseert, lijkt hij ook niet heel erg te spreken over het Westerse ontwikkelaarsklimaat. “In het Westen zijn er meer onafhankelijke ontwikkelaars. Zij hebben als doel om een hit te scoren, het bedrijf te laten groeien en het vervolgens te verkopen om grof geld te verdienen. Het is de ‘American Dream’." Inafune liet onlangs weten Capcom na 23 jaar te gaan verlaten. Wat hij daarna gaat doen is nog niet bekend.