Op de Game Developers Conference in San Francisco heeft Emotiv Systems gisteren een wel heel interessante manier van gamen laten zien. Ze hebben namelijk een interface gemaakt waarmee je door middel van je hersenen games kunt aansturen.

Het Project Epoc System kan objecten verplaatsen aan de hand van de gedachten, gezichtsuitdrukkingen en de mate van opgewondenheid van de speler. Sensoren in de helm (ja, het is een helm) vangen elektronische signalen van de hersenen op, analyseert ze en stuurt ze vervolgens draadloos door naar een ontvanger. De ontvanger kan worden ingeplugd in een USB poort van een game console of PC.

Net als met handschrift- of spraakherkenning heeft het systeem de mogelijkheid om te leren  om zichzelf te verbeteren. Naarmate het vaker wordt gebruikt zal het systeem steeds beter begrijpen wat de speler denkt en zich daarop aanpassen.

Het Project Epoc System zal misschien niet voor iedereen weggelegd zijn. Volgens tests schijnt het het beste te werken bij kinderen en mensen die kunnen geloven dat ze dingen kunnen veranderen met hun gedachten. Met andere woorden, mensen met genoeg fantasie hebben om hun denkpatronen zodanig aan te passen dat ze hun acties uit kunnen voeren door er alleen aan te denken.

“We hebben het door een aantal kinderen uit laten proberen en die kregen vaak meteen resultaat,” vertelt Randy Breen van Emotiv. “Dat komt deels doordat kinderen niet de mentale barrières heeft die volwassenen wel hebben. Veel kinderen kunnen fantaseren over hoe ze een beker moeten bewegen en het ook echt geloven. Volwassen mensen denken veel gerichter na en kunnen moeilijker geloven dat ze zomaar iets kunnen doen.”

Volgens Breen kan vrijwel iedereen één actie uitvoeren, maar volwassenen zullen training nodig hebben om bijvoorbeeld drie acties tegelijkertijd te laten gebeuren.

De helm die getoond werd tijdens de presentatie is slechts een prototype om game developers te laten zien wat er allemaal mogelijk is met de technologie. Emotive is nog niet klaar om nu al deals te sluiten met potentiële partners, maar Breen kondigde al wel aan dat het systeem in 2008 op de markt zal komen.

Overigens heeft Emotiv ook al een game developers kit vrijgegeven, zodat deze zich alvast kunnen voorbereiden op de komst van het Project Epoc System. Breen liet ook weten dat Emotiv niet van plan is om alleen de gamesindustrie te laten profiteren van hun technologie; ze zullen het ook gaan aanpassen voor geneeskunde, beveiliging, marktonderzoek en interactieve televisie.