id Software heeft op het QuakeCon-evenement de Tech 5 engine wereldkundig gemaakt (na eerder op een Apple conferentie er al iets over gezegd te hebben) door de eerste game gebaseerd op de technologie aan te kondingen (Rage). Epic daarentegen pronkt al geruime tijd met de Unreal Engine 3, eveneens een sterk staaltje next-gen programmeerwerk.

In een interview heeft id Software's Steve Nix laten weten dat id niet teveel naar Epic omkijkt bij het ontwikkelen van diens engines. "We hebben altijd ons eigen ding gedaan, dus we spenderen niet teveel tijd aan het denken over Epic", aldus Nix. Wel denkt hij dat id Software met de Tech 5 engine zichzelf weer goed in de markt zet. De prijs voor het gebruik van de engine is nog niet bekend, maar Nix zegt dat de nieuwe manier waarop er met textures omgegaan wordt (voor uitleg daarover, zie dit filmpje) een grote verbetering is die voor veel aandacht gaat zorgen.

Ten slotte wordt er in het interview ook nog ingegaan op het multi-platform aspect van de Tech 5 engine. Nix geeft aan dat ontwikkelaars bij het maken van een game nog geen vaste platformen in gedachten hoeven te houden en dat de engine in staat is in een laat stadium de boel naar een specifiek platform te transformen. De engine is geschikt voor de PC, Xbox 360, PlayStation 3 en Mac.