Viacom moet gegarandeerd 10 miljoen dollar aan royalty-inkomsten aan de bezitters van de rechten op de meeste nummers van de Beatles, Sony/ATV Music Publishing, geven. Maar als er van The Beatles: Rock Band een bepaalde hoeveelheid verkocht wordt, wordt dit bedrag verhoogd naar 40 miljoen dollar of meer, aldus de Amerikaanse krant LA Times.

"De royaltykosten zijn niet vergelijkbaar met iets dat eerder is gedaan", aldus Martin Bandier van de raad van bestuur bij Sony/ATV Music Publishing. "De grootste [inkomsten] liggen bij de downloadbare content." Viacom heeft al eerder grote hoeveelheden geld uitgegeven aan muziekgames. Zo kocht het bedrijf Harmonix, de ontwikkelaar van Guitar Hero en Rock Band, op voor 175 miljoen dollar en gaf het de ontwikkelaar vervolgens tweemaal een bonus van 150 miljoen dollar.

Populariteit muziekgames daalt

De bedragen vallen op omdat de populariteit van muziekgames dalende lijkt te zijn. Nadat de verkoopcijfers van games in de maand juli in de Verenigde Staten werden vrijgegeven, meldde NPD-analist Anita Frazier dat de het muziekgenre de meeste klappen heeft te verduren dit jaar. Het genre bracht in juli 390 miljoen dollar minder opbrengst op dan in dezelfde periode vorig jaar.

The Beatles: Rock Band verschijnt 10 september voor de Wii, Xbox 360 en PlayStation 3.