Hoge Raad oordeelt diefstal in zaak virtuele items | Gamer.nl

Hoge Raad oordeelt diefstal in zaak virtuele items | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Het delict vond in 2007 plaats en de hoofdverdachte werd eerder al veroordeeld tot een taakstraf van 160 uur, echter volgde daarna een hoger beroep. Nu oordeelt de Hoge Raad wederom dat er ook in een virtuele wereld sprake kan zijn van diefstal in juridische zin.

De redenatie hiervoor luidt als volgt: "Voor het slachtoffer, de verdachte en zijn medeverdachte hebben hun in het spel door inspanning en tijdsinvestering opgebouwde bezittingen reële waarde. (...) Het slachtoffer heeft binnen het spel de feitelijke en exclusieve beschikkingsmacht over die objecten. Door het handelen van de verdachte en de medeverdachte is het slachtoffer die macht kwijtgeraakt."

Naast diefstal was er sprake van mishandeling en bedreiging. De twee verdachten namen het slachtoffer mee naar de woning van een van hen en mishandelden de jongen daar, om hem vervolgens met een mes te dwingen om in te loggen op zijn RuneScape-account en in de spelwereld zijn virtuele masker en amulet af te staan.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou