De eerste beelden van Grand Theft Auto IV zijn nog maar nauwelijks door de fans verwerkt en de politiek is er alweer bovenop gesprongen om de nodige (voor)oordeelen te vellen. Wie de teaser trailer heeft gezien zal het niet zijn ontgaan dat de architectuur van Liberty City, waar de game zich af zal gaan spelen, op meerdere punten overeenkomt met New York City. Zo tonen de digitale versies van onder andere het vrijheidsbeeld, de Brooklyn Bridge en het Empire State Building interessante gelijkenissen met de werkelijkheid. Dat niet iedereen het eens is met deze vergelijking blijkt wel uit de reacties van de hoge pieten uit New York.

“De burgemeester steunt geen videogames waarin punten kunnen worden gescoord voor het verwonden of doden van politieagenten,” liet de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg in een verklaring weten. Politiecommisaris Raymond Kelly voegde daar het volgende aan toe: “Het is verachtelijk om geweld te verheerlijken in games als deze, ongeacht hoe vergezocht de setting is.”

Het baseren van de GTA-locaties op bestaande steden is overigens niets nieuws in de GTA-reeks; zo werd eerder al Miami gekroond tot Vice City en diende een mengelmoesje van San Francisco, Las Vegas en Los Angeles als basis voor San Andreas. Grand Theft Auto IV staat vooralsnog gepland voor 19 oktober op de Xbox 360 en de PlayStation 3.