Nieuws

Het nieuws van de week: Silent Hills officieel geannuleerd

En Steam-mods, HoloLens, Yooka-Laylee, Black Mesa

Geschreven door Thijs Arnoldus op
In deze rubriek bekijken we wekelijks het belangrijkste nieuws. We gaan waar mogelijk iets dieper in op de feiten en wat het betekent voor de game-industrie en uiteraard voor gamers.

Silent Hills officieel geannuleerd

Ontwikkelaar Konami heeft het door fans langverwachte spel Silent Hills officieel geannuleerd. De ontwikkelaar bevestigde het nieuws op dinsdag tegenover Kotaku. Wel zegt Konami dat toekomstige Silent Hill games niet van de baan zijn. Op de vraag of er in de toekomst nog een samenwerking met Guillermo del Toro en Hideo Kojima zal plaatsvinden heeft Konami nog geen antwoord gegeven. De game werd exclusief voor PlayStation 4 ontwikkeld; de populaire demo P.T. is niet langer meer te downloaden in de PlayStation Store.

Het annuleren van Silent Hills is de zoveelste tegenslag voor de Japanse ontwikkelaar Konami. Onlangs werd ook al bekend dat het bedrijf zijn aandelen van de beurs terugtrok. Het handelen in aandelen bleek niet langer economisch verantwoord. De ontwikkelingen in het Konami-vs-Kojima-drama laten ook zijn littekens achter. Het bedrijf wil gamers laten geloven dat het tussen de twee allemaal koek en ei is. De berichtgeving die ons wekelijks bereikt, waaronder het annuleren van Silent Hills, doet ons anders geloven. 

Half-Life-remake verschijnt mogelijk op 5 mei

Een animatie van een ouderwetse kleurentelevisie op de website van Black Mesa telt af naar 5 mei. Dit zou kunnen betekenen dat de remake van Half Life op deze datum verschijnt. Het spel is een remake van de legendarische shooter uit 1998. De remake zal gaan over de tweede helft van Black Mesa, waarin hoofdpersoon Gordon Freeman op de buitenaardse planeet Xen beland. Het spel is al vanaf 2004 in de maak en bevat nieuwe experimentele wapens, voice-acting en muziek. Het geheel moet spelers een totaal nieuwe Half-Life-ervaring bezorgen.

De remake gaat draaien op de Source Engine, die ook is gebruikt voor onder andere Half-Life 2, Portal en Titanfall. Source is de opvolger van GoldSrc, welke ook werd ontwikkeld door Valve. De eerste game die op Source draaide was Counter-Strike: Source en sindsdien heeft de engine veel kleine updates ontvangen. Omdat Valve ervoor heeft gekozen om het programma te verbeteren met kleine updates bestaat er geen serieaanduiding.    

Voormalige Rare-werknemers onthullen Yooka-Laylee

Een Kickstarter-campagne voor Yooka-Laylee, voorheen Project Ukulele, is begonnen op Kickstarter. Ook de hoofdpersonages zijn onthuld: kameleon Yooka en vleermuis Laylee zullen te zien zijn in het spel. Het nieuws komt naar voren op de website van ontwikkelaar Playtonic Games. Donateurs kunnen het spel voor 13 euro kopen en ontvangen deze wanneer het af is. De personages Yooka en Laylee zijn ontworpen door Steve Mayles, die ook verantwoordelijk was voor de iconische Banjo en Kazooie.

Playtonic Games bestaat voor een groot deel uit oud-Rare-werknemers. Deze studio staat bekend om zijn 3D-platformers voor de Nintendo 64, waaronder Banjo-Kazooie en Donkey Kong Country. Als de Kickstarter-canmpagne een succes is dan verschijnt Yooka-Laylee op de pc, Mac, PlayStation 4, Xbox One en Wii U.

Microsoft demonstreert HoloLens op Build 2015

Microsoft heeft een demonstratie van zijn augmented reality-bril HoloLens gegeven tijdens zijn eigen Build-conferentie. In de beelden wordt getoond hoe Windows 10-apps gebruikt kunnen worden. Zo kunnen vensters vastgezet worden of meebewegen: gebruikers kunnen een scherm bijvoorbeeld tegen de muur plakken, alsof het een tv is, maar het is ook mogelijk om bij beweging naar een scherm te blijven kijken.

HoloLens heeft een eigen cpu en gpu, bewegingssensoren en kan geluid afspelen. De headset projecteert beelden op de lenzen van de bril waardoor het lijkt alsof de geprojecteerde beelden zich in de echte wereld bevinden. De HoloLens draait op Windows 10 en kan universele apps afspelen. Microsoft denkt dat de headset van pas kan komen in de technische en creatieve industrie, maar zegt ook dat HoloLens een hele kamer in een scherm kan veranderen voor bijvoorbeeld het spelen van games. De HoloLens moet rond de release van Windows 10 uitkomen.

Valve draait betaalmogelijkheid voor Skyrim-mods terug

Valve verwijdert de mogelijkheid om te betalen voor Skyrim-mods in de Steam Workshop. Dat laat het bedrijf weten middels een verklaring op Steam: "We hebben de plank flink misgeslagen, hoewel we geloven dat [betaalde mods] in de kern een nuttige feature bevatten", aldus Alden Kroll van Valve. Spelers die betaalde mods hebben gekocht krijgen hun geld teruggestort.

Valve stelt dat de betaaloptie werd geïntroduceerd om de mod-ontwikkelaars de kans te geven om full-time mods te maken. Het bedrijf hoopte dat de mods zouden uitgroeien tot producten als Dota, Counter-Strike, DayZ en Killing Floor. Opmerkelijk genoeg ging slecht 25 procent van de opbrengsten naar de mod-ontwikkelaars. De overige opbrengsten werden verdeeld tussen Valve en ontwikkelaar Bethesda.

Dit artikel delen:

Lees meer

Attack on Titan uitgesteld in Europa Vrijmimod: De vijf beste Star Wars-mods
1

Reacties op: Het nieuws van de week: Silent Hills officieel geannuleerd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • themaniacboy

    • 2 mei 2015 17:41
    Het lijkt me wel heel sterk dat ze dinsdag Black Mesa op Steam uitbrengen. Ik volg de progressie wekelijks en ik zie elke week dat ze textures aan het opknappen zijn, de multiplayer uit testen en de gameplay tweaken. Het lijkt me eerder dat er misschien een open bèta komt voor de multiplayer of een trailer met de releasedatum.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.