Modern Warfare 3 gebruikt Steamworks op PC

De PC-versie van Call of Duty: Modern Warfare 3 maakt gebruik van Steamworks, zo kondigt Valve aan. Zowel de digitale als de fysieke versie van de game ondersteunen Valve's platform, met support voor offline play, automatische updates en achievements. Zoals al eerder bekend was, zal Modern Warfare 3 ook vanaf de eerste dag dedicated servers ondersteunen, waardoor gamers hun eigen servers voor de game kunnen opzetten. Rivaliserende game Battlefield 3 van Electronic Arts verschijnt niet op Steam. In plaats daarvan komt de game op EA's Origin service.

EA: 'Onze games niet exclusief voor Origin'

Games van Electronic Arts zullen in de toekomst niet exclusief beschikbaar worden gesteld via Origin, het downloadkanaal van Electronic Arts zelf. Dit geeft de Europese baas van Electronic Arts, Jens Uwe Intat, aan in een gesprek met Eurogamer.net. Volgens Intat gaat concurrentie en keuze hand in hand. "Dus dat we games alleen via ons eigen platform distribueren, ik zie dat niet gebeuren." Momenteel worden via Origin wel games aangeboden met exclusieve content die via andere kanalen niet te krijgen zijn. Hiermee willen ze het voor consumenten aantrekkelijker maken om via Origin te downloaden. Onlangs haalde EA games van het concurrerende downloadkanaal Steam af, omdat er een conflict bestond over hoe patches en updates aan spelers konden worden aangeboden. Hierop besloot EA om onder Cryris 2 en Dragon Age II van Steam te halen. Valve, de partij achter Steam, heeft aangegeven dat ze games van Electronic Arts weer graag terugzien op het platform en Intat geeft hierover aan dat "je nooit nooit moet zeggen".

Gouden Wii-afstandsbediening bij pre-orderen Zelda: Skyward Sword

De goudkleurig Wii-afstandsbediening die Nintendo uitbrengt ter ere van Zelda's vijfentwintigste verjaardag, wordt gebundeld met de eerste lichting exemplaren van The Legend of Zelda: Skyward Sword. Alleen spelers die de speciale editie pre-orderen, krijgen de controller. Nintendo laat weten dat het de speciale goudkleurige Wii Motion Plus-controller enkel blijft bundelen zolang de voorraad strekt. Daarna krijgen spelers die het spel kopen alleen de muziekcd met daarop door een orkest uitgevoerde Zelda-nummers. Ook daarvan is de voorraad beperkt. Nintendo benadrukt dat de speciale Wii-afstandsbediening alleen goud in kleur is, en dus geen edelmetaal bevat. Wel staat op de controller het Hyrule-teken. Skyward Sword verschijnt op 18 november.

Skyrim past op één Xbox 360-disk

De aankomende actie-RPG The Elder Scrolls V: Skyrim past op één enkele Xbox 360-disk. Dat meldt art director Matt Carofano aan website RipTen. Ontwikkelaar Bethesda meldt aan de website dat het voor elkaar heeft gekregen de game op één Xbox 360-disk te krijgen, ondanks de forse grootte van de game. Er werden geen verdere details gegeven over de grootte van een eventuele installatie. Games voor Xbox 360 komen steeds vaker op meerdere disks uit. Zo kwam L.A. Noire op drie disks.

Portal 2 meer verkocht op PC dan op consoles

Portal 2 heeft het beter gedaan op PC dan op consoles. Dit stelt Gabe Newell van ontwikkelaar Valve in een interview met Gamasutra. Newel kon enkel bevestigen dat de PC-versie meer heeft verkocht dan de Xbox 360- en PlayStation 3-versie, concrete cijfers gaf hij niet. Wel maakte Valve eerder bekend dat er tot aan juni zo'n 3 miljoen exemplaren van het spel zijn verkocht. Left 4 Dead deed het juist beter op de Xbox 360, zo meldt Newell verder. "We kunnen het niet voorspellen. We proberen gewoon goede games te maken en dan zijn we vaak verrast [door het resultaat]. [...] Het is niet alsof we specifiek besluiten: 'laten we eens iets maken dat populairder is op de console'. We zijn gewoon blij dat mensen onze games spelen op het platform waarop zij dat willen", aldus de baas van Valve.

Multiplayer Modern Warfare 3 mogelijk voor 32 spelers

Bepaalde modi in de multiplayer van Call of Duty: Modern Warfare 3 staan mogelijk 32 spelers tegelijkertijd toe. De verhoogde limiet dook op in een inmiddels verwijderde YouTube-video met daarin beelden van het aankomende Call of Duty XP-evenement. De beelden zouden zijn gemaakt door iemand die het evenementencomplex waar Call of Duty XP dit weekend plaatsvindt, is binnengedrongen. De limiet voor de multiplayer van voorgaande Call of Duty-games lag op 18 spelers. Het filmpje toonde ook een lijst met dertien multiplayermaps voor het spel, te weten Carbon, Coast, Dome, Exchange, Hardhat, Interchange, Lambeth, Meteora, Mogadishu, Paris, Plaza, Radar en Seatown. Call of Duty XP wordt op 2 en 3 september gehouden in Los Angeles, maar is ook via verschillende online kanalen live te volgen, waaronder YouTube. Op het evenement is de multiplayer van Modern Warfare 3 voor het eerst speelbaar voor het publiek. De opbrengst van het evenement - een kaartje kost 150 dollar - gaat naar de Call of Duty: Endowment-stichting, die oorlogsveteranen bijstaat bij hun terugkeer in de maatschappij.