Noorse terrorist gebruikte Modern Warfare 2 voor training

De Noor die verantwoordelijk is voor de moord op ruim negentig mensen afgelopen weekend in Noorwegen, schrijft in zijn manifest dat hij Call of Duty: Modern Warfare 2 heeft gebruikt als training ter voorbereiding op zijn aanslagen. "Ik heb Modern Warfare 2, de game, net gekocht", zo meldt Anders Breivik in het zestienhonderd pagina's tellende manifest. "Het is waarschijnlijk de beste militaire simulator verkrijgbaar en is een van de populairste games dit jaar. Ik zie MW2 meer als onderdeel van mijn trainingsimulatie dan iets anders. Ik heb echter toch geleerd ervan te houden, vooral het multiplayer-gedeelte is fantastisch. Je kunt echte operaties min of meer simuleren." In het manifest wordt wel aangeraden dat mensen trainen met een echt wapen, om hier echt goed mee om te leren gaan. World of Warcraft gold voor Breivik als een goede dekmantel.

Bulletstorm heeft geen geld opgeleverd

First-person shooter Bulletstorm heeft geen geld opgeleverd voor ontwikkelaar Epic Games. Toch heeft het bedrijf geen spijt van het project, zegt directeur Mike Capps in een interview met Kotaku. De game is ontwikkeld door Epics Poolse studio People Can Fly en kon rekenen op goede kritieken. Desondanks wist de game geen goede verkoopresultaten te behalen. Toch is Capps blij dat People Can Fly de game gemaakt heeft. Hij stelt dat Epic er ook voor had kunnen kiezen om de studio te laten werken aan content voor Gears of War 3. Maar volgens hem past dit niet bij de visie van het bedrijf.

Fans mogen uiterlijk female Shepard bepalen

Fans van de Mass Effect-serie kunnen via Facebook kiezen uit een aantal ontwerpen voor female Shepard, de vrouwelijke versie van het hoofdpersonage. Het ontwerp dat het leukst bevonden wordt, zal in het derde deel gelden als het standaard uiterlijk voor de vrouwelijke Shepard. De producer van het spel, Casey Hudson, benadrukte via Twitter dat deze actie niet het einde van de 'FemShep' uit de eerste twee delen betekent. Spelers kunnen ook kiezen voor dit oude ontwerp. Verder liet hij weten dat spelers die hun personage uit Mass Effect 2 meenemen naar het derde deel, de optie krijgen hun personage aan te passen. Hudson maakte niet bekend hoe precies.

Gears 3 krijgt aparte multiplayermodus voor nieuwe spelers

Gears of War 3 krijgt een casual multiplayermodus die alleen toegankelijk is voor spelers die niet bekend zijn met de Gears of War-serie. Dat heeft ontwikkelaar Cliff Bleszinski gezegd tijdens de Comic Con in San Diego. De game analyseert de gamegegevens van een speler om te kijken of hij ook eerdere Gears of War-games gespeeld heeft. Alleen als dat niet het geval is, is de aparte multiplayermodus toegankelijk. Het doel van deze modus is om nieuwe spelers de kans te geven de multiplayer onder de knie te krijgen, zonder direct keer op keer te worden verslagen door meer ervaren spelers. Niet alleen zorgt deze modus ervoor dat spelers tegenover spelers van een vergelijkbaar niveau worden gezet, ook worden ze geholpen door een 'aim assist', die net als in de casual-moeilijkheidsgraad van de singleplayermodus helpt met het mikken op tegenstanders.

Bowling: 'Niet elke shooter is het beste met 60 fps'

Volgens Robert Bowling, creative strategist bij Call of Duty-ontwikkelaar Infinity Ward, is zestig frames per seconde niet per se de beste keuze voor elke first-person shooter. Dat zegt hij in een interview met InsideGamer. "Ik denk dat het extreem belangrijk is voor een Call of Duty-game om zestig fps te hebben", legt Bowling uit. "Ik zou echter nooit zeggen dat elke game het beste is met zestig frames per seconde, want het hangt af van de ervaring die je wil bieden." Omdat Call of Duty zeer snelle gameplay wil brengen met een erg vloeiende besturing, is 60 fps daarvoor wel de beste keuze, meent Bowling.