Electronic Arts koopt Bejeweled-maker PopCap

Uitgever Electronic Arts neemt ontwikkelaar PopCap Games, bekend van onder meer Bejeweled, Peggle en Plants vs. Zombies, over voor een bedrag dat op kan lopen tot 1,3 miljard dollar. Dit meldt Reuters. Binnen de deal is afgesproken dat EA PopCap 650 miljoen aan contanten betaalt, evenals 100 miljoen dollar in aandelen. Als de studio naar behoren presteert, kan daar in de komende twee jaar nog 550 miljoen dollar bijkomen. Het hoofd van de financiële afdeling bij EA, Eric Brown, noemt de deal een goede manier om de positie van de uitgever in de markt van sociale games te versterken. EA kocht twee jaar geleden ook al een ontwikkelaar van sociale games, Playfish. In reactie op de bekendmaking van de overname, daalden de aandelen van EA. Volgens analist Todd Mitchell zijn investeerders niet blij met de strategie richting digitale games die EA inslaat, gezien de uitgever zijn meeste geld verdient met retailgames.

Activision laat glitch-testers overvliegen voor Modern Warfare 3

Activision heeft voor het testen van Call of Duty: Modern Warfare 3 een viertal leden van MapMonkeys laten overvliegen, een groep gamers die in games op zoek gaat naar glitches en exploits. Dit meldt de groep op zijn website. MapMonkeys laat weten al eerder mee te hebben gewerkt aan het opsporen van foutjes binnen Call of Duty: World at War en Modern Warfare 2, maar toen kreeg het daar slechts twee à drie dagen de tijd voor. Nu laat Activision de vier uitgekozen leden een week uitzoeken welke bugs en glitches zij kunnen vinden. "Ik weet dat dit tegen de principes van MapMonkeys indruist, gezien we gedijen op het vinden en delen van glitches met elkaar, maar dit is een ongelooflijke kans die we niet kunnen afslaan", schrijft oprichter Rezzzo op het forum van MapMonkeys.

Nieuwe South Park-game onderweg naar Xbox 360

Een tweede South Park-game is exclusief onderweg naar Xbox 360. Dit heeft Joystiq vernomen van Prithvi Virasinghe, creative director van ontwikkelaar 345 Games. Dat is de partij die de rechten heeft om games te maken van series van Comedy Central en Spike TV. Een South Park-game zit daar echter nog niet bij. "Op dit moment heeft South Park een first-party overeenkomst met Microsoft Game Studios, die de eerste game gepubliceerd heeft en ook een tweede deel gaat maken", vertelt Virasinghe. "Na die game verloopt de overeenkomst, en kunnen we [de franchise] terugpakken."

Angry Birds mikt op miljard downloads

Angry Birds-ontwikkelaar Rovio heeft zichzelf als doel gesteld dat zijn populaire game een miljard downloads bereikt. Dit zei Wibe Wagemans, hoofd van brandmarketing bij het Finse bedrijf, op de MobileBeat-conferentie in San Francisco. "Zes maanden geleden was dit nog ondenkbaar", zegt Wagemans over het nieuwe doel. De game is inmiddels de 250 miljoen downloads voorbij en is al uitgebracht op verschillende platformen zoals iOS, Android, Windows Phone 7, Windows, Mac OS X, PlayStation 3 en PlayStation Portable. De game is daarnaast ook speelbaar op Amerikaanse mediaspelers van het merk Roku en komt binnenkort naar Facebook. Om de verdere groei van Rovio te stimuleren, is het bedrijf volgens Wageman nog altijd op zoek naar nieuwe investeringen.

Verwijzingen naar Xbox 360 gevonden in code Windows 8

Er zijn verwijzingen naar de Xbox 360 gevonden in de broncode van een vroege versie van Microsofts aankomende besturingssysteem, Windows 8. Dit meldt WinRumors op basis van een vondst door een Italiaanse Windows 8-website. In de code zijn de verwijzingen XBOX_360_SYSTEM_CRASH en XBOX_360_SYSTEM_CRASH_RESERVED gevonden. Dit kan erop wijzen dat Windows-PC's en de Xbox 360 nauwer met elkaar verbonden worden. Verschillende bronnen maken uit deze informatie op dat PC's met Windows 8 mogelijk Xbox 360-games kunnen afspelen, maar die mogelijkheid lijkt onwaarschijnlijk.