THQ sluit Australische studio's, stopt ontwikkeling MX vs ATV-reeks

THQ heeft drie van zijn studio's gesloten, waaronder de twee in Australië gevestigde ontwikkelaars Blue Tongue en THQ Brisbane. Ook zet de uitgever de ontwikkeling van de MX vs ATV-reeks stil. Naast Blue Tongue en Brisbane moet ook het in Amerika gevestigde THQ Phoenix zijn deuren sluiten. Door het opdoeken van de studio's verliezen zo'n 200 mensen hun baan. Blue Tongue was verantwoordelijk voor de De Blob-games, THQ's studio in Brisbane maakte diverse games gebaseerd op televisie voor kinderen, zoals The Last Airbender en Megamind: Mega Team Unite voor de Nintendo Wii. THQ heeft aangegeven zich meer te willen richten op de ontwikkeling van originele merknamen en het doorontwikkelen van eigen franchise zoals Saints Row en Darksiders. "Met deze herziening leggen we onze focus op eigen IP's van hoge kwaliteit met een brede aantrekkingskracht", aldus THQ's president Brian Farrell. "Door onze interne ontwikkelcapaciteit naar een juist formaat te brengen, kunnen onze vijf interne studio's zich richten op het maken van games met hoge kwaliteit. We verminderen het aantal games die gebaseerd zijn op films en kinderprogramma's om te onderstrepen dat we games die weinig winst opleveren willen vermijden."

Steam krijgt ruiloptie voor games

Er loopt momenteel een bèta binnen Steam die het mogelijk maakt voor spelers om games met elkaar te ruilen, of games tegen in-game items. Het betreft momenteel enkel games die cadeau zijn gedaan en nog niet zijn uitgestuurd naar iemand, of nog niet aan de eigen account van spelers zijn toegevoegd. Het is nog niet bekend of de platformhouder van Steam, Valve, in een later stadium deze ruiloptie wil uitbreiden naar reeds geactiveerde spellen. Het ruilen van dergelijke games tegen in-game items is op dit moment alleen mogelijk met de voorwerpen binnen Team Fortress 2. Binnenkort wordt de optie uitgebreid naar Portal 2 en een aantal third-party titels, zo laat Valve weten. Wie mee wil doen aan de bèta, moet bij zijn Steam-instellingen de 'Steam Trading Beta'-optie aanvinken.

Space Marine krijgt coöp, mogelijk pas na release

Er komt een coöperatieve modus in Warhammer 40,000: Space Marine. Dit heeft uitgever THQ bevestigd aan Joystiq. Mogelijk is de coöp nog niet op de releasedag beschikbaar en wordt deze later via downloadbare content toegevoegd. Dit laatste blijkt uit een inmiddels verwijderde post op het officiële forum van Space Marine door de communitymanager. Hij stelde dat de coöperatieve modus vertraagd was en daarom niet gelijk beschikbaar zou zijn. Spelers zouden de coöp een maand later kunnen downloaden in de vorm van DLC. Deze is gratis voor wie het spel nieuw gekocht heeft. Waarschijnlijk doelt de communitymanager hiermee op het feit dat THQ's Online Pass vereist is om de DLC gratis te krijgen. Wat de coöperatieve modus precies inhoudt, is niet bekend.

PS3 firmware-update voegt automatische cloud saving toe

Een onlangs vrijgegeven update voor de PlayStation 3, die de firmware naar versie 3.70 brengt, voegt onder meer de optie toe om de savebestanden van games automatisch online op te slaan. Deze functie is alleen beschikbaar voor PlayStation Plus-gebruikers. De optie om savebestanden automatisch online te bewaren valt onder de automatische downloadfunctie van de PS3, die vanaf heden door het leven gaat als 'Automatic Update'. De functie zorgt er ook voor dat behaalde trophies automatisch worden gesynchroniseerd. De 3.70-update voegt verder de mogelijkheid toe producten uit de PlayStation Store aan te raden aan vrienden, via de 'Recommend'-knop. Ook is er een apart tabblad in het navigatiemenu van de PS3 bijgekomen waarin alle op het apparaat beschikbare televisie en videoservices verzameld zijn.

Humble Indie Bundle 3 goed voor 1,5 miljoen euro

De derde Humbie Indie Bundle, een collectie met daarin een aantal PC-games van onafhankelijke ontwikkelaars, heeft inmiddels al meer dan 1,5 miljoen euro opgebracht. Spelers kunnen zelf bepalen hoeveel zij voor de bundel neer willen leggen. Ook kunnen zij bepalen bij wie het geld dat zij betalen voor de bundel terechtkomt. Ze kunnen daarbij hun aankoopbedrag verdelen over de ontwikkelaars van de verschillende titels en twee goede doelen. De derde bundel bevat de spellen Crayon Physics Deluxe, Cogs, VVVVVV, And Yet it Moves en Hammerfight. Wie de bundel nu koopt, krijgt bovendien Atom Zombie Smasher en Steel Storm, evenals tijdelijk gratis toegang tot Minecraft. Tot slot ontvangt iedereen die meer betaalt dan het gemiddelde wat een consument voor de bundel neerlegt, de tweede Humble Indie Bundel er gratis bij. Deze bevat Braid, Cortex Command, Machinarium, Osmos en Revenge of the Titans. Het gemiddelde aankoopbedrag van de derde bundel ligt momenteel op 5,82 dollar.