De Amerikaanse krant schrijft dat de aanstaande herstructurering, die misschien al deze week zal beginnen, een gevolg is van de steeds heftiger wordende concurrentie van Apple en Google op de markt voor consumentenapparaten. Hiermee doelt de krant onder andere op het groeiende marktaandeel van het iPhone-besturingssysteem en Android, het mobiele besturingssysteem van Google. Dit is ten koste gegaan van het marktaandeel van Windows Mobile, waarvan binnenkort versie 7 wordt verwacht.

Het gerucht komt na het bericht dat J. Allard zou vertrekken bij de divisie waaronder de Xbox 360, de Zune-mediaspeler en mobiele besturingssystemen vallen. Allard werkte al vijftien jaar bij Microsoft en heeft een grote rol gespeeld in de introductie van de Xbox-spelcomputer en de ontwikkeling van Xbox Live. Hij heeft ook geholpen met het vormen van Microsoft's internetstrategie. De laatste jaren werkte hij aan de ontwikkeling van de Zune-mediaspeler en de Courier-tablet, een concurrent van de iPad, waarvan de ontwikkeling onlangs werd stopgezet. Allard zou opstappen vanwege onenigheid over het Courier-project met Microsoft's directeur Steve Ballmer.

Natal

De beschreven herstructurering komt vlak voor de introductie van Project Natal. De nieuwe hardware voor Xbox 360 is volgens Steve Ballmer het spectaculairste product in het portfolio van Microsoft. De softwaregigant hoopt met Natal een hele nieuwe markt aan te boren. Voorafgaand aan de E3-beurs half juni gaat Microsoft een grootse persconferentie houden, volledig gewijd aan het nieuwe product.