Bijna 50 procent van het geheugen van 26-jarige Philip Jenkins heeft te maken met knoppencombinaties, gameplay-ervaringen en bedachte mappen van levels uit games van Nintendo. Hier kwam een groep neurologen afgelopen dinsdag achter.

Naar aanleiding van een studie van dr. Franklin McCarroll van de New York Universiteit voor Psychologie kwam men er achter dat ongeveer 47 procent van Jenkins hippocampus-gebied in de hersenen wordt gebruikt voor het onthouden van videogame-gerelateerde overwinningen en tegenslagen. 32 procent van zijn amygdala bestaat uit herinneringen van achtergrondverhalen van karakters, gamemuziek en cheatcodes. De gehele prefrontale cortex van Jenkins bestaat uit de herinnering van een helikopter-dunk waarmee hij de Charlotte Hornets versloeg met 82-81 in een potje NBA Jam: Tournament Edition.

Deze percentages liggen iets boven het gemiddelde van mannen in dezelfde leeftijdscategorie als Jenkins. McCarrol zegt in zijn studie dat herrinneringen die met videogames te maken hebben veel sneller bereikt worden door de hersenen dan bijvoorbeeld gedachten over werk, school of familie. "Jenkins heeft 4,33 miliseconden nodig om de herinnering op te wekken van het voor het eerst vasthouden van zijn net geboren zusje. Hij heeft echter maar 1,09 miliseconden nodig om terug te denken aan de keer dat hij Pikachu van het Sector Z platform aframde met Donkey Kong's grondstamp-move in Super Smash Bros."

"Vrijdag lieten we Mr. Jenkins een aantal beelden zien die hem moesten herinneren aan pijnlijke momenten in zijn leven", vertelt dr. McCarroll. "De eerste twee beelden die naar voren kwamen waren een incident in 2000 waar Wave Race 64 vast liep terwijl hij net een nieuw 'best lap' record had gevestigd, en de begrafenis van zijn overgrootmoeder."

Dit ongelooflijk serieuze nieuwsbericht komt van The Onion, een Engelstalige website die al jaren met de nodige flair nepnieuws plaatst. Leuk om te zien dat ze ook eens aandacht besteden aan videogames. Niets van bovenstaande tekst is dus waar, maar je gaat je wel afvragen: hoeveel onnuttige informatie over games dragen wij dagelijks met ons mee? Lees hier nog veel meer over Jenkins' hersenen.