Nieuws

'Helft Nederlandse gamebedrijven is minder dan vier jaar oud'

Groei op de Nederlandse gamesmarkt

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

De Nederlandse game-industrie bestaat grotendeels uit relatief jonge bedrijven. De helft van de huidige gamebedrijven is minder dan vier jaar oud.

Er is sprake van groei op de Nederlandse gamesmarkt, blijkt uit onderzoek van onder andere Dutch Games Garden, Control en de Dutch Games Association. Er waren 455 gamebedrijven actief in 2015, terwijl dat er in 2011 nog 320 waren.

Het is echter onduidelijk hoe stabiel deze bedrijven precies zijn. Van de 320 bedrijven die in 2011 actief waren, zijn er inmiddels 110 gesloten."We moeten nog zien hoeveel van deze nieuwe bedrijven er in slagen om een stabiel businessmodel te creëren en op termijn grotere bedrijven worden", aldus de onderzoekers.

Het gemiddelde Nederlandse gamesbedrijf heeft volgens de onderzoekers zes tot zeven werknemers. De grootte van bedrijven is daarmee gekrompen. In 2012 werkten er gemiddeld negen mensen bij een gamesbedrijf. In totaal waren er 3.030 banen in 2015 op de gamesmarkt.

Amsterdam is de meest actieve gamestad van Nederland, waar 800 mensen binnen de industrie werken. Dat is deels te danken door de aanwezigheid van Guerrilla Games, de ontwikkelaar van PlayStation-spellen Killzone en Horizon: Zero Dawn. Op de tweede plek staat Rotterdam, gevolgd door Utrecht.

Studenten
Volgens de onderzoekers ronden er ieder jaar 1.639 studenten een gamesopleiding af. Hiervan volgen 991 studenten een voltijdsopleiding. Een deel daarvan studeert nog op een hoger niveau door. Nederland zou op het moment 66 gamesgerelateerde opleidingen hebben.

De hoeveelheid studenten is toegenomen, maar een relatief klein percentage gaat ook in de gamesindustrie aan de slag. Volgens de onderzoekers werkt slechts 30 procent van de voltijdsstudenten achteraf bij een gamesbedrijf. Daarnaast zou 50 procent bij andere creatieve sectoren aan de slag gaan, terwijl 20 procent heel ergens anders terechtkomt.

Door NU.nl

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Trackmania Turbo verschijnt 25 maart Sébastien Loeb Rally EVO
10

Reacties op: 'Helft Nederlandse gamebedrijven is minder dan vier jaar oud'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  pepsi

  • 5 februari 2016 16:37
  Al die gameopleidingen zijn nogal onzin, als je bij een gamebedrijf wil gaan werken zorg dan maar dat je ofwel heel erg creatief ben en super goed in design, ofwel gewoon goed technisch inzicht hebt en een degelijke opleiding software engineering of technische informatica hebt op een hbo of liever nog een technische universiteit. Veel mensen beseffen niet hoe weinig plekken er zijn op deze markt en hoe goed je moet zijn om een plekje te bemachtigen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 6 februari 2016 11:07
  @pepsi Gameopleidingen zijn zeker geen onzin. Tuurlijk moet je "gewoon" heel creatief zijn of goed technisch inzicht hebben maar heel veel dingen kun je niet over leren als je niet eens van ze af weet. In ieder geval is mijn ervaring dat ik dacht wel wat art/design skills te hebben maar zodra ik begon aan een opleiding viel dat flink tegen en bleek er veel meer te komen kijken bij het maken van een game.

  Inmiddels heb ik ook ingezien dat er vooral vraag is naar programmeurs en 3D artists ook dat wist ik eerst niet. Bovendien kun je via een (goede) game opleiding een goed inzicht krijgen in de industrie en word je geholpen aan contacten. In ieder geval op mijn school is dat goed geregeld en zo zijn er een aantal studenten die bij Guerilla stage lopen, in het buitenland of er zijn gaan werken na hun studie.

  En mijn school creëert ook zeker geen illusie dat de game industrie makkelijk is en dat iedereen met een diploma straks bij een leuk game bedrijf terecht komt. Inmiddels weten we hoeveel tijd en geld het kost. Daarom worden er ook regelmatig lezingen gehouden door gasten van gamebedrijven, zoals laatst die van Lumini en ook een keer van Tribal & Error. Maar niet alleen kleine bedrijven vertellen ons over het harde werken want ook waren er onder andere een art director en stagiairs van Guerilla om te vertellen hoe het er aan toe gaat.

  Kortom game opleidingen zijn zeker geen onzin en je doet alsof een game maken zo makkelijk in elkaar te flansen is als je maar een beetje creatief bent of een programmeertaal beheerst. Ik betwijfel ook of je wel weet wat een gameopleiding inhoud? Want bij mij leren we dus heel veel programmeren, dus ja ik zou ook heel saai informatica kunnen gaan doen maar deze opleiding is speciaal gericht op wat de industrie wilt en leer je omgaan met andere disciplines.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pepsi

  • 6 februari 2016 20:16
  @Vovelic Ja dat is juist het probleem, die opleidingen zijn gericht op kleine indie developers of dingen zoals serious games. Games in elkaar zetten is niet makkelijk, dat heb ik nergens gezegd. Wat ik wel zeg is dat veel mensen die beginnen aan zo'n opleiding totaal niet doorhebben dat games maken voor veel mensen heel wat anders is dan het beeld wat ze er bij hebben. En dat het ook veel moeilijker is dan de meeste mensen doorhebben. Veel mensen bij grote studio's die programmeren met physics of graphics hebben opleidingen gevolgd aan een technische universiteit. Dit omdat het programmeren voor games een van de moeilijkste soorten programmeren is, ten eerste omdat het heel erg low level is en ten tweede omdat dingen zoals graphics en physics heel erg veel met (moeilijke) wiskunde te maken hebben. Bovenop het feit dat je al een kei moet zijn in programmeren, aangezien games zoveel mogelijk moeten doen met zo min mogelijk resources. Heel iets anders dan gemiddelde applicatie waar het allemaal niet zo nauw komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 6 februari 2016 20:29
  @pepsi Maar scholen als de HKU en NHTV weten juist heel goed wat de game industrie wilt en dus focussen ze nu vooral op programmeren met als gevolg dat er ook alleen studenten worden aangenomen die daar vaak al ervaring mee hebben.

  Ja er komen veel indies van die scholen maar laat mensen ook gewoon wat proberen, ze worden niet opgeleid als indie developers die keuze maken studenten zelf.

  Het is een mooie en leerzame ervaring om het proces van het maken een game te doorlopen.
  Bovendien staat het ook best leuk op je CV als je al eens een game hebt gemaakt en naar de E3 bent geweest. Maar alsnog bied het zeker geen garantie, dat niet.

  Zoals in mijn eerdere reactie: er zijn er ook zat die iets gaat doen buiten de game industrie omdat je zoveel leert wat ook prima vaardigheden zijn voor buiten de game industrie.

  En ik denk dat mensen die na het beginnen aan een HBO game opleiding al gauw genoeg door krijgen dat het niet zo rooskleurig is. Maar kom op kampt elke opleiding niet met dat probleem? Er zijn zoveel mensen die zich aanmelden voor een opleiding wat vervolgens helemaal niet zo leuk of makkelijk blijkt te zijn. Het draait toch altijd om mensen die kunnen doorzetten of uitblinken?

  De focus ligt dus nu bij goede game opleidingen bij programmeren maar het komt ook wel van pas als je af weet van andere disciplines (voor het samenwerken) binnen de industrie en het is nog handiger als jij naast programmeren ook nog goed kunt tekenen of verhalen kunt bedenken bijv.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • andele

  • 5 februari 2016 19:21
  vind je het gek? de meeste zijn van die indie noobs, en de rest doet het via kickstarter. nou, ik hoorde laatst dat de meest successvolle nederlandse kickstarter zichzelf failliet heeft verklaard, dan begrijp ik wel waarom die bedrijven niet zo oud worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Maki

  • 7 februari 2016 14:26
  @andele Zijn zat kickstarters waar dat mee gebeurt die niet uit nederland komen. Sterker nog, de meeste waar dat mee gebeurt komen niet uit nederland dus snap je argument niet zo goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • andele

  • 14 februari 2016 01:20
  @Maki omdat we het niet over kickstarters buiten nederland hebben, meneer maki, we hebben het over nederland zelf. alsjeblieft zeg, probeer het nou geen wereldprobleem te maken achterlijker kanker mongool dat je bent.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Maki

  • 14 februari 2016 09:53
  @andele Jij zal zeker hele asiocale ouders hebben.

  Schilderswijk?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • andele

  • 15 februari 2016 20:45
  @Maki ach, tis altijd beter dan die mocro buurt waar jij in woon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Maki

  • 20 februari 2016 18:48
  @andele Ja? Waar woon ik dan?

  Maar is toch wel grappig om te zien dat ik gelijk had dat je idd uit dat asiocale gat komt. niet verbazend natuurlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.