In de laatste editie van het Amerikaanse gamestijdschrift Game Informer zijn heel wat details bekend gemaakt rondom Rock Band. Zo zal het niet moeilijk zijn om een hele band samen te krijgen dankzij nieuwe community mogelijkheden. Hoe dit echter precies werkt is nog niet duidelijk.

Er zijn vier verschillende campagnes, elk voor één van de intsrumenten: gitaar, basgitaar, drums en zang. Je kunt ze allemaal alleen doorspelen, maar ook met de hele band samen. Waarschijnlijk kan ieder voor zichzelf een eigen moeilijkheidsgraad kiezen. Bovendien kunnen jij en je band online rocken.

De indeling van het scherm zal als volgt zijn: de gitaar zal links in beeld komen, de basgitaar rechts, de drums onder in het midden en het zanggedeelte speelt zich boven in het midden af. Bovendien zullen de fretboards doorzichtig zijn, zodat je kunt zien wat er op de achtergrond gebeurt.

Verder zullen de twee gitaren elk tien knoppen hebben. Vijf daarvan worden gebruikt voor 'gewoon' spelen, à la Guitar Hero. De overige knoppen zitten dichter op de body van de gitaar, voor speciale acties. Ook zijn er vijf verschillende geluidseffecten, die je aan je instrument kunt koppelen: Flange, Wah, Chorus, Echo en de whammy bar die je "star power" activeert.

Voor de zang wordt software gebruikt die schijnbaar individuele klinkers en mdedklinkers oppikt. Doe je dit goed genoeg, dan kun je beginnen aan je eigen freestyle. Ook met zang is een soort "star power" op te bouwen. Voor stukken zonder zang, kan de microfoon dienst doen als tamboerijn.

De drums worden werkelijk bespeeld met stokken. De drummer moet op de goede momenten één of meerdere van vier gekleurde cirkels slaan. Verder zit er ook een baspedaal bij het drumstel. En ook hier geldt: doe je het goed dan loopt je "star power" op.

Ben je niet zo getalenteerd als je vrienden en ben je bang om het nummer voor iedereen te verpesten? Vrees niet. Als jij het niet redt met jouw instrument betekent het niet dat het voor iedereen voorbij is. Je mag tijdelijk niet meer meedoen, totdat iemand zijn of haar "star power" activeert, waarna ook jij weer kunt rocken. Wanneer je als complete band het eind haalt, kun je met z'n alleen freestylen.

Het is mogelijk om je eigen personage te maken, zelfs één personage voor elk instrument. Ook zijn er vier verschillende kledingwinkels waar je een leuke outfit bij elkaar kunt rapen. Natuurlijk zul je allerlei nieuwe gitaren, pedalen en andere rock-accesoires kunnen kopen. Je karakter zal zich een bepaalde bewegingsstijl aanmeten, gebaseerd op bewegingen van artiesten als Axel Rose en Eric Clapton. Verder zijn er meer dan 40 locaties om te spelen.

Hoeveel de instrumenten moeten kosten is nog altijd niet duidelijk. Zeker is dat je de gitaar van Guitar Hero kunt gebruiken (de vijf nieuwe knoppen ontbreken dan wel, waardoor je geen speciale bewegingen kunt maken). Voor elk platform moet je eigen instrumenten hebben, dus geen Playstation 3 drums voor de Xbox 360. USB microfoons worden ondersteund, maar headsets zullen waarschijnlijk niet te gebruiken zijn, door te slechte opneemkwaliteit.

Alsof dit nog niet genoeg is, zijn er ook nog vier nummers bekend gemaakt, allen in hun originele uitvoering:

Weezer - Say it ain't so

Black Sabbath - Paranoid

The Who - Won't get fooled again

Nirvana - In bloom