Phil Harrison, de topman van SCE, heeft tijdens zijn keynote speech meer duidelijk gemaakt over de online dienst waarvan de PS3 gebruik gaat maken. Het Playstation Network Platform, zoals het werd genoemd, zal een wereldwijd netwerk zijn waarbij de termen “network, content, commerce, community, communication”centraal staan.

3rd party servers zullen in staat zijn makkelijk met het netwerk contact te maken. De gamer zal beschikken over één centrale login, friendslist, matchmaking, video en voicechat. De basisfuncties van het netwerk zullen gratis zijn en uit te breiden door devs. Berichten en e-mails kunnen tijdens een game worden verzonden aan je vrienden. Ook kunnen games online worden gekocht(niet bekend welke), en er zal ook extra content voor games kunnen worden gekocht. Zo is al aangekondigd dat voor de de volgende Formule 1 game tracks en auto's beschikbaar komen op het netwerk.

Harrison zei overigens dat hij in de toekomst helemaal over wil stappen op online distibutie. Hoewel Sony nog lang games zal verschepen naar de winkels, wil het concern het online kopen en dowloaden van games steeds meer gaan promoten.

Het netwerk zal online gaan met de lancering van de PS3 in november. Volgende week zullen de uiteindelijke SDK's voor de online dienst worden verspreid.