Matchmaking is wanneer spelers van een vergelijkbaar niveau bij elkaar worden gezet in een online game. In Halo: Reach is de computer nog slimmer in het samenvoegen van spelers van hetzelfde niveau.

Arena Playlist

De Arena Playlist wordt beschreven als "Slayer en Team Slayer voor hardcore spelers". Een Arena Playlist wordt een maand lang gespeeld en wordt ook wel een 'seizoen' genoemd. Om aan het seizoen mee te mogen doen moeten spelers zich qualificeren aan de hand van hun dagelijkse ranking. Deze ranking is een gemiddelde van de beste potjes die gespeeld zijn door de speler op die dag. Alhoewel men wordt ingedeeld op basis van het vaardigheidsniveau, worden niet enkel het aantal gedode vijanden betrokken in de beoordeling, maar ook andere acties die spelers ondernemen gedurende een potje. Volgens Bungie, de ontwikkelaar van Halo: Reach, gaat dit een grote rol spelen in spelmodi die met een team worden gespeeld en waar veel assisterende schoten worden gelost.

Active Roster

Interactie met vrienden is functioneler gemaakt met de 'Active Roster', een lijst die te zien is in het main menu of in de lobby van de game. Deze lijst geeft kort en duidelijk aan wat vrienden op dat moment aan het spelen zijn. Het is mogelijk te bekijken in welke Xbox Live Party vrienden zitten die ook Halo: Reach aan het spelen zijn en welke score ze hebben behaald. Het idee achter de Active Roster is dat het overbodig wordt de Xbox Live Guide te gebruiken.

Stemmen

Het nieuwe stemsysteem wordt door Bungie beschreven als "Veto 2.0". Spelers kunnen onder andere stemmen op verschillende maps en typen spelmodi, maar kunnen ook over andere instellingen een stem uitbrengen. Het is nog niet bekend om welke instellingen het gaat. In totaal mogen spelers bij elke playlist vier keuzes maken.

Social Settings

Het is voor de speler in Halo: Reach mogelijk om een waardering aan zichzelf toe te kennen. Het is nog niet geheel duidelijk op welke manier dit gaat gebeuren. Wel is door Bungie bekendgemaakt dat er gebruik wordt gemaakt van vier 'assen' om de waardering toe te kennen.