In de gelekte gameplay was te zien dat Halo 5: Guardians voor het eerst een 'aim down sights'-systeem (ADS) gebruikte voor de Battle Rifle, een van de standaardwapens in Halo. Dit betekent dat spelers in een vloeiende beweging door het vizier van het wapen kunnen kijken. In eerdere Halo-games nam het vizier het hele scherm in beslag, en konden spelers alleen het vergrote deel van het zicht zien.

Een aantal Halo-fans is niet blij met de toevoeging van het ADS-systeem, omdat het te veel op andere populaire shooters als Call of Duty en Battlefield zou lijken. In die games zorgt aanleggen voor meer precisie tijdens het schieten, terwijl vuren vanuit de heup minder accuraat is. Hoofdontwikkelaar Josh Holmes bevestigde echter op Twitter dat aanleggen in Halo 5 geen precisievoordeel biedt ten opzichte van vuren vanuit de heup.

Descopen

Holmes meldt ook dat het zogeheten 'descopen' terug is in Halo 5. Spelers die door het vizier van bijvoorbeeld een sniper kijken en geraakt worden, gaan uit dit vizieraanzicht. In de video's was ook te zien dat sprinten terugkeert in Halo 5. Die spelmechaniek zat ook al in Halo 4. Verder wil hij niet meer reageren op het lek, in verband met de officiële onthulling vanavond.

Vandaag is de laatste dag van Halo-evenement Halofest, waarop Microsoft ook de multiplayer van Halo 5: Guardians laat zien. De dag erna komt Halo: The Master Chief Collection uit, die eigenaren toegang geeft tot de multiplayerbèta van Halo 5. De testfase voor de multiplayer gaat 29 december van start.