De content dient als compensatie voor de server- en matchmakingproblemen waar de game de eerste weken na de release mee te maken had. Inmiddels zijn meerdere patches verschenen die de online functionaliteiten verbeteren.

Halo 3: ODST, dat oorspronkelijk in 2009 voor de Xbox 360 verscheen, wordt de komende maanden onder handen genomen en zal 'remastered' en in 1080p speelbaar zijn. Het betreft hier enkel de singleplayer; de populaire multiplayermodus Firefight ontbreekt. De game zal in de lente van 2015 als gratis online download beschikbaar worden gesteld. De gratis maand Xbox Live zal in januari aan de accounts van de desbetreffende spelers worden toegevoegd.

Om in aanmerking te komen voor Halo 3: ODST en de gratis maand Xbox Live, moeten spelers Halo: The Master Chief Collection tussen 11 november en 19 december hebben gespeeld. 343 Industries maakt later bekend of ODST ook beschikbaar wordt gesteld voor anderen, en zo ja, of daar een prijs aan vasthangt.

Bovendien kunnen alle spelers in de lente van 2015 gratis een nieuwe multiplayermap downloaden, te weten Relic. Deze map maakte eveneens deel uit van Halo 2, en zal in een herziene en aangepaste versie voor Halo: The Master Chief Collection verschijnen.