Hotz, beter bekend onder de nickname Geohot, schrijft het volgende op zijn blog: “dit kan geïnstalleerd worden zonder dat je je PS3 hoeft open te maken, simpelweg door een zelfgegeneerde PUP-file te herstellen, maar alleen vanaf firmware 3.15 of ouder. Het kan zijn dat deze firmware ook werkt om een Linux-optie te krijgen op de PS3-Slim.” Het voordeel van deze firmware zou zijn dat gebruikers wel gewoon de nieuwste PS3-spellen kunnen spelen, maar ook nog steeds Linux kunnen installeren.

Linux

Toen de PlayStation 3 lanceerde, baarde het apparaat opzien met het feit dat er een speciale versie van Linux geïnstalleerd kon worden naast het besturingssysteem van de PS3 zelf. De PS3 Slim, het model dat vorig jaar uitkwam, had deze optie niet en in het originele model is de optie ook onlangs verwijderd. Hoewel de optie door relatief weinig mensen werd gebruikt, heeft Sony hiermee wel kritiek op de hals gehaald van de minderheid die de optie wel waardeerde. 

Hotz is één van die mensen. Hij is bekend geworden als de persoon die de iPhone heeft gehackt en meldde vorig jaar dat hij hetzelfde heeft gedaan met de PlayStation 3. Desalniettemin is er nog niemand in geslaagd om eigen code te draaien in het besturingssysteem van de PS3. Het is zodoende nog niet mogelijk om illegaal gedownloade of gekopieerde games af te spelen op de PS3.